Zoeken

Benelli BN600R binnenkort leverbaar

5 oktober 2013
We hebben er flink wat jaartjes op moeten wachten, maar nu is het dan eindelijk zover. Benelli heeft de langverwachte BN600R in productie genomen. Met de 600cc viercilinder hoopt het Chinese… excuus, Italiaanse merk weer back in business te zijn.

Benelli BN600

Na de motor al eerder in Azië onder de naam BJ600GS op de markt te hebben gebracht presenteerde Benelli het afgelopen jaar op de EICMA in Milaan de Europese versies van de 600cc viercilinder fiets, die hier BN600 en BN600R zouden gaan heten. Nu namen wij dat bericht destijds niet al te serieus, per slot van rekening heeft Benelli de afgelopen jaren wel vaker geroepen dat er iets 'bijna' aan zat te komen, maar deze keer is het dan werkelijk zover.

Wie op zoek is naar een übervette naked zal van de specs van deze BN600R niet bepaald warm gaan worden, maar dat is ook niet het uitgangspunt van de Chinese eigenaren (Benelli is al flink wat jaartjes eigendom van het Chinese Qianjiang) geweest. Volgens de engineers van het nog steeds in het Italiaanse Pesaro gevestigde merk moet de BN600R het vooral van z'n flitsende stuureigenschappen hebben.

De sportief ogende naked, die qua design veel overeenkomsten met Aprilia's Shiver modellen heeft, wordt aangedreven door een 600cc vier-in-lijn, die wordt opgegeven voor een vermogen van 82 pk bij 11.500 toeren en een koppel van 52 Nm bij 10.500 toeren per minuut. Het motorblok -net als de Shiver- is opgehangen in een trellis buizenframe met aangeschroefd aluminium gietdeel. Ook de achterbrug en het hooggeplaatste uitlaatsysteem lijkt wel erg door z'n landgenoot uit Noale te zijn geïnspireerd.

Voor wat betreft de vering is aan de voorkant een 50mm Marzocchi upside-down aangebracht, terwijl aan de achterkant een horizontaal en excentrisch geplaatste -inderdaad, net als de Shiver- Sachs achtershock is aangebracht, waarvan de veervoorspanning en uitgaande demping is in te stellen. De Brembo Radiale remklauwen moeten in combinatie met de zwevend opgehangen 320 mm remschijven de BN600R weer tijdig tot stilstand krijgen. ABS is de fiets nog vreemd.

Het sterkste argument van de Benelli BN600R, die nog deze maand bij importeur/dealer Moto Stretta in Zwolle te aanschouwen zal zijn, is echter zijn wel heel erg scherpe prijs. De sportieve naked, die in de kleuren wit, zwart en rood leverbaar zal zijn, kan namelijk voor € 7.499,00 excl. afleverkosten de jouwe zijn. En dat is zeker voor Italiaanse begrippen wel een heel erg vriendelijke prijs.