Zoeken

Ariel Motorcycle nieuw leven ingeblazen

3 augustus 2011
Het Britse Ariel, een van 's werelds oudste motormerken, gaat opnieuw motorfietsen produceren. Simon Saunders, die eind vorige eeuw de merknaam van het het in 1967 terziele gegane motormerk had opgekocht, heeft dit onlangs bekend gemaakt. De nieuwe Ariel motorfiets moet volgens Saunders worden gezien als een tweewielvariant op de Ariel Atom, een superextreme sportauto à la de KTM X-Bow, die in 2001 op de markt werd gezet.

Ariel_motorcycle_sketch
Schets van de nieuwe Ariel motorfiets. Prijskaartje: £ 20.000

Voor diegenen die nog nooit van het merk Ariel hebben gehoord, de geschiedenis van het merk gaat zelfs terug naar 1847, toen in Bournbrook, Birmingham (UK), werd gestart met de productie van door paarden aangedreven wagens die -uniek voor die tijd- waren voorzien van wielen met luchtbanden. In 1870 werd begonnen met de productie van de eerste fietsen met luchtbanden, terwijl in 1898 de eerste motorfiets met 2,25 pk De Dion op het achterwiel gemonteerde motor een feit was.

Het merk werd in 1902 overgenomen door Charles Sangster van het Britse Coponents Ltd, dat in 1910 en begin jaren '30 in de financiële problemen kwam en in 1932 zelfs failliet ging. Sangster's zoon kocht Ariel op en startte een nieuw bedrijf, Ariel Motors Ltd, waarna de productie weer werd opgestart. In 1967 werd de productie van Ariel motorfietsen gestaakt en ging het merk roemloos ter ziele. In 1991 werd de merknaam opgekocht door de Brit Simon Saunders, die tien jaar later zou starten met de productie van extreme sportauto's onder de merknaam Ariel.

Na meerdere varianten van de Ariel Atom sportauto op de markt te hebben gezet heeft Saunders zijn ogen nu gericht op een nieuwe motorfiets, die volgens Saunders net als net als de Atom sportauto 'hoogvermogend, fun om te rijden en op maat gemaakt' zullen zijn. Saunders richt zich op een productie van 200 motorfietsen per jaar, die zullen worden aangedreven door een Honda motorblok. Welk motorblok dit is wordt nog in het midden gelaten. De motor, die geen supersport maar een naked sport zal zijn, moet naar verwachting in Engeland rond de £20.000 gaan kosten.

Bron: MCN