Aprilia vernieuwt Tuono V4 en V4 Factory
Waar te beginnen, is misschien nog het lastigste. Aprilia heeft zo’n beetje elk onderdeel onder handen genomen en een ongekend niveau aan elektronica toegepast, waar andere fabrikanten nog een flinke kluif aan krijgen. Is het dan nog wel leuk, kun je je afvragen? In het geval van de Tuono: heel waarschijnlijk wel. Voor rijders in elk geval, voor sleutelaars misschien minder.
Misschien is het eenvoudigst te vermelden dat de Tuono Factory zich –volgens Aprilia traditie- onderscheidt van de RR met Öhlins voor en achter, een compleet uitlaatsysteem en uiteraard de kleurstelling. Die zijn overigens ook verkrijgbaar voor de RR als je zou willen. Verder wordt het hele pakket geleverd op beide modellen. Dat betekent net als de RSV4 een volledig APRC-pakket bestaande uit nieuw Ride by wire, minder onderdelen en minder gewicht. Maar door de hogere mate van controle over wat er in de motor gebeurt kunnen sommige trucjes uitgehaald worden. Zoals daar zijn: geen noodzaak meer voor variabele inlaatkelken voor zover die er zijn (RSV Factory voornamelijk, maar laten we even meewerken). De snellere ECU maakt ook een hoger toerental mogelijk, maar in plaats van de 300 toeren winst van de RSV4, kan de Tuono maar liefst 500 toeren meer draaien.
Het wordt pas écht leuk als we de onderdelen van het APRC op noemen. Naast net nieuwe bochten-ABS en de tractiecontrole (onder het rijden instelbaar) heeft de Tuono namelijk ook Launch control en een pitlane limiter…. net als de RSV4. Instelbaar Wheelie control is ook aanwezig, net als een tweeweg quickshifter en cruise control. Leek dat vreemd op de superbike, blijkbaar is dat een uitwisseldeal geweest met de pitlane limiter op de Tuono…. Cruise control op de Tuono klinkt namelijk iets aannemelijker. Met nadruk op iets, want de 1100 is nog altijd de meest sportieve naked van de laatste tijd, letterlijk een RSV4 zonder kuip en met een breed stuur.
Het bochten-ABS is Aprilia bijzonder trots op, een systeem dat continu snelheid, hellingshoek en acceleratie meet, de mate van achterwiellift meet en beperkt en continu de juiste mate van remkracht en balans uitrekent. Ook nog eens in drie standen instelbaar en desgewenst volledig uitschakelbaar. Zoals voorheen zijn er drie basis mappen instelbaar, Sport, Track en Race, elk met hun eigen mate van instelling van de verschillende parameters. Hoewel de vermogensafgifte wel varieert, heb je in elk van de mappen wel de beschikking over de volle 175 pk die de V4 levert.
Vergeten we bijna de nieuwe full color TFT, waarop je alle informatie af kunt lezen. En jawel, daar komt ie: ook de Tuono heeft, net als de RSV4, de mogelijkheid (oké, je moet het er als optie bij nemen) te koppelen met je smartphone voor nog veel, heel veel meer extra. Instellingen, loggen van je ritten en GPS koppeling zijn allemaal aanpasbaar en terug te lezen op het scherm van de telefoon met de V4 MP app. Dat betekent ook dat je op een circuit je instellingen per bocht kunt variëren. En de app is zodanig verbeterd dat het minder van je batterij vraagt. Tot slot kun je onderweg alle informatie aflezen van het TFT scherm, dus ook inkomende berichten, telefoontjes en contactenbeheer. Combineer dat met een intercom en je bent volledig interactief, bereikbaar en wordt waarschijnlijk knetter van de hoeveelheid prikkels, maar daar zullen we maar even overheen stappen.