Zoeken

Apriia RS4: 125 cc viertakt power

2 november 2010

Vijf jaar nadat Aprilia haar RS125 voor het laatst een serieuze upgrade gaf is het tijd voor de volgende stap. En wat voor een: die vijf jaar oude RS is nog steeds niet uit de tijd...

Maar geheel in stijl komt Aprilia nu met een van voor tot achter herziene machine, die niet alleen van buiten, maar ook van binnen volledig nieuw is. voor het eerst is hét object van tienerbegeerte geen tweetakt meer, maar een heuse viertakt. Volgens Aprilia dan. Volgens eigen filosofie is de RS4 gebeeldhouwd naar het evenbeeld van zijn grote Superbikebroer en dat betekent natuurlijk maar één ding: dit is een kleine RSV4 replica. Alleen voor het uiterlijk al kunnen we haast niet wachten het apparaatje eens een slinger te geven.

Aprilia_RS4_125_01.jpg

De motor wordt aangedreven door een dry sump DOHC krachtbron, waarvan uiteraard nog geen vermogensopgave is vrijgegeven. Als we een gokje mogen wagen, kan het nog best eens een leuk blokje zijn. Misschien niet de 21 kilowatt die de vorige vevoorschijn wist te toveren, maar uiteraard wel met een flink bredere en dus bruikbare powerband. Bovendien zal voor cupracen nog wel wat extra vermogen boven water zijn te halen. Geen nieuwe motor zonder injectie, dus ook dat vinden we terug op de 125. Aprilia mag weliswaar gezwicht zijn voor de milieumafia, ze doen het met stijl. Een nieuw ontworpen twin spar frame houdt de wielen bij elkaar, aan de voorkant een 41 mm upside down, aan de achterkant uiteraard een banaanswingarm. Remmen doen we met een radiale klauw. De rest is nog even afwachten, maar we zullen ongetwijfeld nog meer moois zien van dit pareltje. Wat nou 'de 125cc is zo goed als dood'? Egnie!