Zoeken

ZX-10R geknepen in USA dankzij geluidseisen

19 oktober 2010

Het noemt zich het land van de onbegrensde mogenlijkheden, maar in Amerika krijgt de 2011 Kawasaki ZX-10R een restrictie opgelegd waardoor het volle vermogen niet vrij kan komen. Kawasaki wist tegenover Motorfreaks te verklaren dat Europeanen zich echter geen zorgen hoeven te maken.

Kawasaki_2011-ZX-10R.jpg

Minder vermogen in USA en Canada, dealer lekt video op YouTube

Het is momenteel een hot issue in de Verenigde Staten, het door Kawasaki geclaimde vermogen van 200 pk dat de nieuwe Ninja Superbike moet gaan leveren. Nadat recentelijk bekend was geworden dat vanwege in Amerika en Canada strenge geluidseisen de motor 750 toeren minder zal moeten maken (in tegenstelling tot Europa is aan de andere kant van de Atlantische oceaan het geluid ook in de bovenste regionen aan restricties verbonden) werden recentelijk dynojetcijfers van een preproductiemodel op het Internet geplaats.

Het preproductiemodel van de 2011 Ninja ZX-10R kwam in handen van een Canadese Kawasaki dealer, die de motor op een circuit in Calgary testte en een video hiervan al op YouTube plaatste, zeer tegen het zere been van Kawasaki in dat de motor de volgende maand in Qatar gaat introduceren. Tevens werd de motor, samen met een 2010 ZX-10R en BMW S1000RR op de vermogensbank gezet, waar volgens de op het Internet geplaatste cijfers de motor 'slechts' 160 pk aan het achterwiel produceerde, drie pk meer dan het 2010 model dat eveneens op de bank werd gezet en acht pk minder dan BMW's S1000RR.

Hoewel de cijfers vooralsnog niet worden ondersteund met daadwerkelijke dynojet uitdraaien wist Kawasaki tegenover Motorfreaks te verklaren not amused te zijn met de actie van de dealer. Wereldwijd hebben verschillende raceteams al de beschikking gekregen over de 2011 Ninja, ter voorbereiding van het 2011 seizoen, met dien verstande dat voor de introductie van de fiets geen beelden of informatie hiervan mogen worden gepubliceerd.

De door de Canadese dealer getestte motor was geen raceversie, maar een waarschijnlijk uit Amerika afkomstig preproductiemodel. Kawasaki verklaarde tegenover Motorfreaks dat de 2011 ZX-10R in Europa zijn geclaimde vermogen van 200 pk zeker waar zal gaan maken.

Bron: HFL