Zoeken

Yamaha Tricity: lichte driewiel motorscooter

25 maart 2014
Na vorige week de scooter al met een kleine teaservideo te hebben aangekondigd heeft Yamaha vandaag officieel het doek gelicht van de Tricity, de motorscooter die net als de Piaggio MP3 en Peugeot Metropolis met twee voorwielen is uitgerust.

Yamaha Tricity

De Tricity is volgens de Japanners het eerste productiemodel dat representatief is voor Yamaha's langetermijn visie op de groeiende wereld van persoonlijke mobiliteit. In haar persbericht noemt Yamaha het zelfs het eerste model uit een nieuwe lijn LMW (Leaning Multi Wheel) modellen, daarmee aangevend dat in de toekomst de serie verder zal worden uitgebreid, net als Piaggio met haar MP3 heeft gedaan.

In tegenstelling tot Piaggio en Peugeot, die hun pijlen vooral op de automobilist hebben gericht door de driewielers op papier als 'driewieler-auto's' te hebben geregistreerd, is de Tricity puur voor het motorrijbewijs bedoelt. De compacte motorscooter, die afgetankt slechts 152 kilo weegt, wordt aangedreven door een 125cc eencilinder die is opgegeven voor een vermogen van 10,8 pk, waardoor hij geschikt is voor het A1 rijbewijs.

De tweewiel voorwielophanging, door Yamaha tot Leaning Multi Wheel (LMW) gedoopt, is een combinatie van een parallellogram voorwielophanging en Cantilever telescopische vering met twee gescheiden buizen voor elk wiel: de achterste buis voor de geleiding en de voorste buizen om de schokabsorptie over de 90 mm veerweg in goede banen te geleiden.

In navolging van de Super Ténéré is ook de Tricity met Yamaha's UBS remsysteem uitgerust, waarbij via het Unified Brake System de remkracht te allen tijde optimaal naar de 220 mm remschijven voor en 230 mm remschijf achter wordt verdeeld. De Tricity heeft een ruime een platte vloerplaat, die samen met het zachte antislip duozadel volgens Yamaha voor een comfortabele rijpositie moet hebben gezorgd. De opbergruimte onder het zadel moet plaats bieden aan een integraalhelm.

Yamaha Tricity Yamaha Tricity
Yamaha Tricity

In augustus 2014 staat de Yamaha Tricity, leverbaar in de 4 kleuren: Anodized Red, Mistral Grey, Competition White en Midnight Black, bij de dealers. De adviesverkoopprijs van de Yamaha Tricity zal in een later stadium bekend gemaakt worden.