Zoeken

Yamaha Racing Heritage Club viert Britse geschiedenis op Donington Park

10 augustus 2022
Een met sterren bezaaide line-up van legendarische Britse racers, waaronder zevenvoudig Grand Prix wereldkampioen Phil Read, Chas Mortimer, Alan Carter, Niall en Tarran Mackenzie, namen anderhalve week geleden deel aan de Yamaha Racing Heritage Club festiviteiten op het CRMC Classic Motorcycle Festival op het circuit van Donington Park.

De Yamaha Racing Heritage Club (YRHC) is opgericht om de rijke race-erfenis van de fabrikant te vieren en te beschermen, en deed dat in Donington Park in stijl toen het zijn debuut maakte in het Verenigd Koninkrijk. 

Na aanwezigheid op de ASI Motoshow in Varano in Italië, de Sunday Ride Classic op Circuit Paul Ricard in Frankrijk, en de Sachsenring Classic in Duitsland, was de YRHC-stand een van de belangrijkste attracties in Donington Park, met enkele van de grootste namen in de Britse racen die in het weekend hun opwachting maakt.

Het waren echter niet alleen de rijders die centraal stonden, want het indrukwekkende aanbod van tentoongestelde machines besloeg de hele 65 jaar van Yamaha's geschiedenis, van hun allereerste fabrieksracemotor, de 250cc YD-A uit 1957 en de eerste Yamaha tot race in het VK, de Sonny Angel YDS-1R uit 1960, tot de Tarran "Taz" Mackenzie's 2021 British Superbike winnende McAMS Yamaha R1.

De onbetwiste ster van de show was Yamaha's allereerste Grand Prix-wereldkampioen, achtvoudig Isle of Man TT-winnaar en de meest succesvolle rijder ooit in termen van titels voor de fabrikant, Phil Read. Tijdens zijn illustere carrière won Read 52 GP's en behaalde hij 121 podiumplaatsen.

Daarnaast is Read de geschiedenisboeken ingaan als de eerste coureur die Grand Prix-titels won in de 125cc, 250cc en 500cc. Read zette Yamaha in 1964 op de kaart door dat jaar de 250cc Grand Prix wereldtitel te winnen op een RD56, maar dat was nog maar het begin van een episch verhaal.

Hij zou nog vier wereldtitels voor Yamaha winnen, waaronder het de 250cc in 1971 toen hij als priverijder meedeed op een zeer speciale aangepaste TD2-B die hij zelf had ontworpen. Deze motor stond bekend als de Team Read Castrol Yamaha en verschilde van de standaard motor door een herzien frame, droge koppeling, schijfremmen voor en achter en een radicaal getunede motor gebouwd door voormalig Yamaha Race Technician Ferry Brouwer.

Het was een emotioneel weekend voor Read, want hij werd herenigd met een liefdevol gerestaureerde versie van deze machine, samen met een replica van zijn Team Read Castrol Yamaha 350cc uit 1971, gebaseerd op de TR2-B.



Phil Read:
“Wat een geweldige dag! Het was ongelooflijk om herenigd te zijn met deze twee fietsen en oude vrienden uit het verleden te zien. Het was heerlijk om de racegeschiedenis op deze manier te vieren, en ik kon niet geloven hoe populair ik was. Ik denk niet dat ik ooit zoveel handtekeningen heb gezet.”


Naast Read voegde Yamaha's allereerste 500cc Grand Prix-winnaar, Chas Mortimer, zich bij de rest van de YRHC-legendes voor de handtekeningensessie van zondag, 50 jaar na het behalen van die historische overwinning tijdens de Spaanse GP van 1972 op het Montjuic-stratencircuit in Barcelona. 

Mortimer is de enige rijder in de wegrace geschiedenis die wereldtitels heeft gewonnen in de 125, 250, 350, 500 en 750 raceklassen. Net als Read pakte hij ook acht TT-overwinningen en was verheugd om deel te nemen aan het evenement. “Wat een geweldige opzet! Ik had geen idee dat er zo'n massale opkomst zou zijn; het was een geweldige manier om de dag door te brengen”, aldus Mortimer.

Alan Carter, die een sensatie veroorzaakte door in 1983 op 18-jarige leeftijd de 250cc Franse GP van Le Mans te winnen in zijn tweede WK-race en daarmee destijds de jongste Grand Prix-winnaar ooit werd, was ook aanwezig en genoot met volle teugen. 

De Schotse rijder kreeg zelfs de kans om het historische Donington Park circuit te betreden op de YZR250 die hij 39 jaar eerder naar de overwinning reed: "Om naar de pitbox te lopen en mijn fiets uit 1983 te zien, de motor te ruiken en de pitstraat uit te rijden voor de fans hier in Donington, was een van de mooiste momenten van mijn leven", zei Carter.



Ook aanwezig waren roadracing legende, vijfvoudig TT-winnaar en tweevoudig Formula 2 wereldkampioen Brian Reid, Zuid-Afrikaans voormalig Grand Prix coureur Alan North, tweevoudig 250cc Brits kampioen Donnie McLeod en voormalig 500cc Grand Prix coureur Steve Parrish, die handtekeningen aan de fans uitdeelden en vertelden over vervlogen tijden. Vader en zoon Niall en Tas MacKenzie maakten de line-up compleet.

Het eerste jaar van de YRHC is volgens Yamaha een groot succes geweest, in 2023 zal een volledig programma van activiteiten worden gepland, met verschillende evenementen die binnenkort worden aangekondigd. 

Mocht je een klassieke Yamaha-racemotor bezitten en geïnteresseerd zijn om lid te worden van de YRHC om exclusieve voordelen te ontvangen, zoals geavanceerde technische ondersteuning en de kans om je machine te laten registreren in de officiële database, stuur dan een e-mail naar yrhc@yamaha-racing.com voor meer informatie.


Ferry Brouwer, Yamaha Racing Heritage Club – Technisch Supervisor
“Om hier in Donington Park te zijn, met zo'n geweldige line-up van rijders en fietsen, was ongelooflijk. Het is heel bijzonder om de passie van de fans te zien en de rijke racegeschiedenis van Yamaha met hen te vieren. We hadden niet alleen een aantal van de grootste namen uit de Britse racerij om de fans te ontmoeten, maar we hadden ook een van de beste collecties racefietsen die ik ooit heb gezien, van 1957 tot heden. Ik wil Yamaha UK en alle YRHC-leden en verzamelaars bedanken die hebben bijgedragen aan dit spectaculaire evenement. Het was een zeer succesvol eerste jaar voor de YRHC en we kijken uit naar nog veel meer.”