Zoeken

Yamaha kondigt zware reorganisatie aan

14 februari 2010

yamaha_logo.jpgTerwijl de grote bankbonzen zich alweer de nodige bonussen hebben toegekend likt de industrie zijn wonden als gevolg van de wereldwijde kredietcrisis. Na Harley-Davidson heeft nu ook Yamaha aangekondigd wereldwijd een flink aantal fabrieken te moeten gaan sluiten.

Afgelopen jaar leed het merk vanwege de sterk teruggelopen verkoop van motorfietsen een verlies van €1,76 miljard, wat Yamaha tot drastische maatregelen heeft gedwongen. In totaal zullen volgens Yamaha wereldwijd zeven fabrieken worden gesloten en zal in het proces ongeveer 10% van de in totaal 17.000 werknemers worden ontslagen.

De vijf Japanse vestigingen zullen, samen met een Italiaanse productie fasciliteit en een fabriek in Florida, tegen 2012 worden gesloten. Bovenop de eerder deze maand aangekondigde 800 ontslagen in Europa en Amerika zullen nog eens 200 werknemers voor eind oktober het bedrijf moeten verlaten.

Yamaha hoopt dat de drastische reorganisatie het bedrijf weer op het goede pad zal brengen. Vanwege de groeiende vraag vanuit Azie verwacht Yamaha dit jaar een stijging in verkoop van 8,4% naar €9,47 miljard. De stijgende vraag in combinatie met de reorganisatie met het bedrijf weer winstgevend maken. Volgens Yamaha zal de vraag in Europa en Amerika voorlopig nog niet herstellen, en zullen het daarom nog wel moeilijke tijden blijven.