Zoeken

Yamaha gaat nieuw testcircuit bouwen in Kikugawa

14 mei 2011
Het plan lag er al een tijdje, maar nu zal het definitief worden gerealiseerd. In juni dit jaar gaat Yamaha beginnen met de bouw van een nieuw testcircuit in de steek Tanno nabij de stad Kikugawa. De start van bouw van de Kikugawa Test Course stond oorspronkelijk gepland voor oktober 2009, maar werd vanwege de wereldwijde crisis uitgesteld.

Yamaha_testtrack_Kikugawa
Een artistieke impressie van de Kikugawa Test Course

Volgens het oorspronkelijke plan had Yamaha's vijfde test fasciliteit in het najaar van 2012 in gebruik moeten worden genomen. Yamaha wilde daartoe de grond al in augustus van dat jaar gaan aankopen, nadat door de gemeente toestemming was verleend om de van oorsprong landbouwgrond voor andere toepassingen te gaan gebruiken. De wereldwijde economische crisis leek een streep door het plan van Yamaha te trekken, maar op verzoek van de locale overheid als verleners van de bouwvergunning en de betrokken locale landeigenaren, evenals de groeiende vraag naar motorfietsen in Azië, Centraal- en Zuid-Amerika is alsnog besloten het testcircuit te gaan bouwen.

Het nieuwe testcircuit, dat met een kleiner budget zal worden gebouwd, omvat een gebied van ongeveer 490.000 m2 en zal daarmee Yamaha's grootste testcircuit worden. Naast heuvelachtige wegen en secties voor het testen op stof-bestendigheid zal een circuit van 1,9 kilometer worden aangelegd. Dit is echter beduidend korter dan de 3 kilometer volgens het oorspronkelijke plan. De Kikugawa Test Course zal worden gebruikt voor het testen van veiligheid en milieu performance van kleine tot middelgrote motorfietsen voor de eerder genoemde groeimarkten.

Om de natuurlijke ecosystemen te behouden zal in een vooraf beschreven deel van het gebied de vegetatie worden gehandhaafd. Qua oppervlak zal de Kikugawa Test Course Yamaha's grootste testfasciliteit worden. Yamaha heeft in Japan nog vier andere testciruits, te weten in Fukuroi, Hamamatsu, Omaezaki en Shibetsu. Hoeveel geld met de bouw van de nieuwe test fasciliteit is gemoeid heeft Yamaha niet bekend gemaakt.