Zoeken

VVD en PVV willen al in januari 130 km/u

28 november 2010

Regeringspartij VVD en gedoogpartner PVV willen al per januari 2011 de snelheid op sommige stukken snelweg gaan verhogen naar 130 kilometer per uur, zoals in het regeringsplan van het kabinet is besproken.

verkeersbord_130.png

Het voorstel wordt door beide partijen de komende week voorgelegd tijdens de begrotingsbehandeling van het ministerie van Infrastructuur & Milieu aan minister Melanie Schultz van Haegen. De VVD-minister heeft eerder gezegd dat ze eerst wil inventariseren op welke wegen de snelheid kan worden verhoogd. Volgens Sander de Rouwe van coalitiepartner CDA is afgesproken dat de verkeersminister komend voorjaar met een voorstel zal komen. De Rouwe heeft tot die tijd geduld en voelt nu dus nog niets voor het idee van VVD en PVV. Hij wil dat de bewindsvrouw eerst naar aspecten van verkeersveiligheid en milieugevolgen kijkt.

Volgens VVD kamerlid Charlie Aptroot is het echter niet nodig zo lang te wachten. Op sommige wegen zou volgens Aptroot de snelheid begin 2011 al naar 130 km/u kunnen worden gebracht, zoals de A16 Dordrecht-Breda, de A6 voorbij Almere en alle delen van de A2 die recentelijk zijn verbreed. Het zou onnodig zijn een jaar te wachten tot de laatste snelweg is geanaliseerd.

Charlie Aptroot:
We moeten een beetje nuchter zijn. Auto’s zijn schoner geworden en dus de uistoot wordt minder. En waarom rijden veel mensen te hard op sommige wegen? Omdat de snelheidsbegrenzing er belachelijk is.

PVV-collega Richard de Mos sluit zich hierbij aan.

Richard de Mos:
Ik vind het prima en een goede zaak om de snelheid al in januari omhoog te brengen. Dat is gemakkelijk te doen, want je haalt gewoon het huidige bordje weg en zet er een bord met 130 kilometer neer. We moeten dat gewoon doen, dan ervaren we later wel hoe het is.