Zoeken

Touw gespannen over Lekdijk in Tull en 't Waal

3 juni 2019
De politie van Houten is op zoek naar de 'held' die afgelopen nacht in Tull en 't Waal een touw over de weg heeft gespannen op de Lekdijk. De actie werd gelukkig opgemerkt: een dienstdoende agent kon aan het eind van de nachtdienst met een noodstop tijdig tot stilstand komen.

Weerzinwekkend, een ander woord kunnen we niet bedenken voor de malloot die afgelopen nacht een touw over de Lekdijk in Tull en 't Waal heeft gespannen, ongetwijfeld met als doel motorrijders onderuit te laten gaan. De actie werd gelukkig opgemerkt voordat er daadwerkelijk een ongeluk gebeurde, maar dat maakt de actie niet minder dieptriest.

De politie is nu op zoek naar de 'held' die voor deze actie verantwoordelijk is, maar wij hebben wel een vermoeden in welke hoek moet worden gezocht. De stichting Leefbaarheid Tull en 't Waal pleit al enkele jaren voor afsluiting van de Lekdijk voor motoren in de zomer en kreeg daarvoor begin dit jaar steun van de CDA fractie van de gemeente Houten, waaronder Tull en 't Waal valt. 

Nu zeggen we niet dat we vermoeden dat deze stichting iets met deze actie van doen heeft, maar het feit dat er in Tull en 't Waal een stichting is die al enkele jaren voor afsluiting voor motoren pleit geeft aan dat er mensen in Tull en 't Waal wonen die zich mateloos storen aan motorrijders op de dijk. En daar hoeft er maar eentje tussen te zitten die vindt dat 't allemaal te lang duurt en besluit zelf tot actie over te gaan.

Begin dit jaar kwam de stichting Leefbaarheid Tull en 't Waal nog in het nieuws toen het de helpende hand toegestoken kreeg door de CDA-fractie in de gemeenteraad, die op zoek wil gaan naar voldoende politieke steun voor een tijdelijk motorverbod voor de Lekdijk. 

Raadslid Jan de Jong voelt zich gesterkt door de gerechtelijke uitspraak inzake afsluiting voor motoren op de Lekdijk in de gemeente Lopik, waar de rechter in de door de KNMV en MAG aangespannen rechtszaak oordeelde dat de gemeente het besluit op terechte gronden heeft genomen.

Voorzitter Bram Bosshardt van de stichting Leefbaarheid Tull en 't Waal vindt de situatie in zijn dorp vergelijkbaar met die in Lopik. "Ook bij ons is het steeds drukker op de dijk geworden, zeker sinds de Honwijkersplas een paar jaar geleden is geopend," aldus Bosshardt in het AD. "Daar recreëren in de zomer duizenden mensen. Ze moeten er allemaal over die smalle en bochtige dijk heen. Voor hun veiligheid, en voor de veiligheid van de mensen die aan de Lekdijk wonen, is het een goede zaak als zo’n verbod er ook in Houten komt."

Volgens Bosshardt, die zelf aan de Lekdijk woont, rijden weekends tientallen motoren voorbij, diverse daarvan met te hoge snelheid. "Het zorgt niet alleen voor lawaai in een dorp waar we kiezen voor rust, het is ook onveilig. Elk seizoen weer, rijden er twee of drie van de dijk. Twee keer heeft er al een motorrijder in mijn eigen tuin gelegen."

Afsluiting van de Lekdijk in Tull en 't Waal is echter een stuk lastiger voor elkaar te krijgen, omdat motorrijders een alternatief moet worden geboden. En dat alternatief is er in Tull en 't Waal niet, doordat voor de Waalseweg dwars door het dorp al een geslotenverklaring voor doorgaand verkeer geldt.