Zoeken

Sterke line-up in 10e editie Bikers Classics Spa Francorcchamps

15 juni 2012
De tiende editie van de Belgische Bikers Classics, die jaarlijks op het roemruchte circuit van Spa-Francorchamps wordt georganiseerd, beloofd een klapper te gaan worden. In de voor 2012 nieuwe Superbike klasse heeft de organisatie naast Fabrizio Pirovano en Stephane Mertens ook Raymond Roche weten te strikken, waarmee de top 3 uit 1990 is vastgelegd.

Mertens_Roche

De nu 55-jarige Roche maakte naam in de Grands Prix en verdiende met zijn spectaculaire en vastberaden rijstijl fabriekscontracten bij Yamaha en Honda. In 1984 werd hij derde in het 500 cc-wereldkampioenschap dankzij onder meer een derde plaats in Francorchamps. In 1987 tekende Roche voor het Italiaanse Cagiva en toen werd ook de basis gelegd voor zijn carrière in het WK Superbike.

De gebroeders Castiglioni, de toenmalige eigenaars van de Cagiva-groep waartoe ook Ducati behoorde, zetten Roche in 1989 op een bloedrode Ducati 851S. De Fransman bedankte de broers voor hun vertrouwen met een derde plaats in zijn debuutjaar in het WK Superbike en slaagde er in 1990 zelfs in om op de dikke V-twin de wereldtitel te claimen. De twee seizoenen daarna werd hij telkens tweede achter zijn merkgenoot Doug Polen.

Toen hij aan het eind van 1992 na vier seizoenen in het WK Superbike op 35-jarige leeftijd afscheid nam van de sport was zijn erelijst met 23 overwinningen en 57 podiums in 97 starts zeer indrukwekkend. Na zijn actieve carrière werkte Roche onder meer als teammanager van het Ducati-fabrieksteam.

Voor Roche wordt het zijn eerste deelname aan de Bikers' Classics. Tijdens deze jubileumeditie – het grootste Europese 'classic race event' vindt voor de tiende maal plaats en heeft dit jaar speciale aandacht voor de beginjaren van het WK Superbike – wordt Roche onder meer herenigd met zijn twee grootste concurrenten uit zijn kampioensjaar.

Publiekslieveling Fabrizio Pirovano werd in 1990 immers tweede achter de oppermachtige Roche, terwijl de Belgische thuisrijder Stéphane Mertens in januari al de hoop uitsprak in Francorchamps zijn oude strijdmakkers weer eens te kunnen ontmoeten. “Het zal er dan ongetwijfeld wat relaxter aan toe gaan dan vroeger”, aldus Mertens toen.

Met het vastleggen van de voormalige wereldtoppers Roche, Pirovano en Mertens is de 2012-editie van de Bikers' Classics meteen een mooie afspiegeling van wat het WK Superbike-kampioenschap in die beginjaren zo interessant maakte voor rijders, fabrikanten en publiek. Roche rijdt in Francorchamps op een Ducati V-twin, Pirovano wordt herenigd met zijn Yamaha FZR750R-viercilinder in lijn en Mertens zet zijn fameuze Honda RC30-V4 in.

De tiende Bikers’ Classics op Francorchamps wordt dit jaar gehouden van vrijdag 29 juni tot en met zondag 1 juli.