Zoeken

's werelds oudste motor binnenkort geveild

18 januari 2010

's werelds oudste motorfiets, een originele uit circa 1895 daterende Hildebrand & Wolfmüller, zal tijdens de komende Bonhams veiling voor klassieke motorfietsen in het Britse Stafford op 25 april worden geveild.

Hildebrand-Wolfmuller_1894_ongerestaureerd.jpg
De Hildebrand & Wolfmüller zoals hij ter veiling is aangeboden...

Geproduceerd in Munchen is deze Hildebrand & Wolfmüller zondermeer van historisch belang, aangezien hij te boek staat als 's werelds eerste gemotoriseerde tweewieler, en daarmee het eerste vehikel dat het predikaat motorfiets kreeg opgeplakt.

De motor werd ontwikkeld door de gebroeders Hildebrand, Henry en Wilhelm, in partnerschap met Alois Wolfmüller en zijn monteur, Hans Geisenhofl. Die laatste had een tweetakt motorfiets ontwikkeld, die door de gebroeders werd omgebouwd tot 1.488cc grote watergekoelde tweecilinder, goed voor een vermogen van 2,5 Pk bij 240 toeren per minuut. Topsnelheid van de H&W was zo'n 50 km/u, schrikbarend in een tijd waar men zich nog voornamelijk met paard en wagen moest voortbewegen.

Hildebrand-Wolfmuller_1894.jpg
en zo moet het er dan na restauratie uitzien.

Nadat de motor in 1894 was gepatenteerd werd hij met luid enthousiasme ontvangen en werden de plannen gesmeed om in Munchen een fabriek te bouwen waar de motor moest worden geproduceerd. Daarnaast ging een Franse firma de motor in licensie bouwen. Ondanks enkele indrukwekkende demonstraties door fabrieksrijders kwamen H&W's tekortkomingen al snel aan het licht, nadat de motoren aan betalende klanten werden uitgeleverd. Klanten begonnen te klagen en eisten hun geld terug, waardoor zowel de Duitse als de Franse fabriek failliet gingen en hun bedrijfsdeuren moesten sluiten.

De motor die op de Bonhams veiling zal worden geveild is al sinds de jaren '30 van de vorige eeuw in bezit van een Amerikaanse familie. Dat was tevens het laatste moment dat de motor nog ooit had gelopen. De motor zal in ongerestaureerde conditie worden aangeboden, maar het veilinghuis verwacht desondanks nog steeds dat de motor tussen de 40.000 en 60.000 pond op zal leveren.