Zoeken

Rodrigues neemt leiding over in Rally van Marokko

18 oktober 2012
Helder Rodrigues heeft de derde dag van de Rally van Marokko weer de leiding in handen gekregen. De Team HRC rijder eindigde de stage op drie seconden van Paulo Concalves, terwijl het KTM fabrieksteam met de pechvogel te kampen kreeg. Klassementsleider Cyril Despres maakte fouten met navigeren, terwijl teamgenoot Marc Coma hard ten val kwam en daarbij zijn schouder ontwrichtte.

Helder_Rodriguez_Marokko_2012

De derde dag van de Rally van Marokko moesten er in totaal 357 kilometer worden afgelegd, waarvan 66 kilometer verbinding. Rodrigues, die de tweede dag was teruggevallen naar de derde plaats, ging als derde van start en pushte hard om de voor hem rijdende Coma in te halen, tot hij in een open vlakte met kamelengras hij de zwaar beschadigde motor van Coma zag liggen.

Rodrigues stopte meteen om assistentie te verlenen aan Coma, die met de val zijn schouder had geblesseerd, tot diens fabrieksteamgenoten Lopez en Casteu arriveerden. Coma werd per helikopter naar het ziekenhuis getransporteerd, waar röntgenfoto's werden gemaakt waaruit bleek dat de KTM rijder wel zijn schouder had ontwricht maar niet gebroken. Coma is inmiddels op weg terug naar Spanje, waar hij in Barcelona nader onderzoek zal ondergaan.

De crash van Coma had ook een impact op teamgenoot en klassementsleider Cyril Despres, die begon te vermoeden dat er iets fout was gegaan nadat hij geen stof van de andere motor meer zag. Despres verloor daarna zijn concentratie en maakte meerdere navigatiefouten, waardoor hij de derde dag pas als elfde werd afgevlagd en zijn in de eerste twee dagen opgebouwde voorsprong als sneeuw voor de zon zag smelten.

De Portugees Rodrigues maakte daarentegen geen enkele fout en eindigde de derde dag op slechts drie seconden van etappewinnaar Paolo Concalves, nadat de organisatie zoals gebruikelijk de tijd dat de HRC rijder Coma had geassisteerd in mindering had gebracht. de Nederlandse Yamaha rijder Frans Verhoeven maakte de derde dag een grote sprong voorwaarts in het klassement, dankzij een beter geprepareerde schokbreker. Verhoeven staat nu zesde algemeen, op 39 minuten van Rodrigues.

Rally van Marokko, stand na dag 3:

1 Helder Rodrigues Honda 9h29'42
2 Cyril Despres KTM 9h40'43
3 Joan Barreda Husvarna 9h46'03
4 Paulo Concalves Husvarna 9h47'17
5 Chaleco Lopez KTM 9h56'17
6 Frans Verhoeven Yamaha 10h08'52
7 Olivier Pain Yamaha 10h11'23
8 Felipe Miranda-Zanol Honda 10h12'12
9 Juan Pedroro-Garcia KTM 10h13'06
10 Sam Sunderland Honda 10h19'32