Zoeken

Piaggio lanceert Multimedia platform app voor iPhone

2 augustus 2012
Piaggio heeft een wel heel bijzondere app voor de iPhone ontwikkeld. Het nieuwe PMP (Piaggio Multimedia Platform), dat in eerste instantie op de X10 maxiscooter wordt gelanceerd, is volgens de Italianen een innovatief systeem waarmee de iPhone een geavanceerde multifunctionele boordcomputer wordt.

Piaggio_PMP

Met het unieke, nieuwe Piaggio Multimedia Platform introduceert Piaggio deze maand als eerste scooterfabrikant connectiviteit voor scooterrijders. Het Piaggio Multimedia Platform (PMP), dat in eerste instantie op de Piaggio X10 maxiscooter wordt gelanceerd, is een innovatief systeem waarmee de iPhone verwordt tot een geavanceerde multifunctionele boardcomputer voor de scooter, als multimedia-aanvulling op het reguliere instrumentarium. Momenteel ontwikkelt Piaggio het PMP, waarvoor de app inmiddels gratis te downloaden is in de App Store, door om het systeem in de nabije toekomst ook voor de andere merken binnen de groep aan te bieden.

Het Piaggio Multimedia Platform is door Re:Lab exclusief voor Piaggio ontworpen en ontwikkeld en verbindt de X10 met de iPhone van de bestuurder. De draadloze verbinding met de X10 biedt de berijder de mogelijkheid om op zijn of haar iPhone belangrijke informatie over de scooter te raadplegen, onder te verdelen in vijf categorieën: het dashboard, navigatie, een tripcomputer, controlefuncties en de gebruikershandleiding. Gezamenlijk zorgen ze voor een keur aan interessante parameters, variërend van de snelheid en het toerental tot aan het actuele vermogen en koppel, acceleratiewaarden, het actuele en gemiddelde brandstofverbruik, de gemiddelde snelheid en het voltage van de accu. Innovatief is de mogelijkheid om met behulp van de bewegingssensor in de iPhone zaken als de hellingshoek van de scooter af te kunnen lezen. De volledige informatie van een trip kan vervolgens ook op een tablet of PC worden gedownload.

Verhoogde veiligheid
Maar daar blijft het niet bij. Dankzij het Piaggio Multimedia Platform is het zelfs mogelijk de veiligheid van de bestuurder en duopassagier verder te verhogen. De controlefunctie voor de bandenstatus (enkel beschikbaar voor uitvoeringen met ABS/ASR) maakt gebruik van de sensoren van de scooter om de iPhone te voorzien van informatie over bandenslijtage en -spanning. Waarbij de bestuurder automatisch gewaarschuwd wordt alvorens kritieke situaties zich kunnen voordoen. De algemene analysefunctie is nog zo'n voorbeeld waarmee in geval van nood in één oogopslag duidelijk wordt wat er aan de hand is, wat er gebeuren moet en waar de dichtstbijzijnde officiële dealer zich bevindt. Eveneens met het oog op de veiligheid worden de interactieve functies tijdens het rijden uitgeschakeld.

Navigeren via je iPhone
Comfort speelde ook een belangrijke rol bij de ontwikkeling van het PMP. Wanneer het brandstofniveau laag is, geeft het PMP automatisch de dichtstbijzijnde pompstations weer en stippelt hij via de navigatie app op de iPhone (indien geïnstalleerd) automatisch de snelste route naar de pomp uit. Bovendien onthoudt het systeem de laatste positie van de scooter voordat die werd uitgeschakeld, zodat hij gemakkelijk terug te vinden is, eveneens via de navigatiefunctie van de iPhone. Erg gemakkelijk op onbekend terrein in grote steden. Bovendien is het zelfs mogelijk om alle rijgegevens van de trip op te slaan, om naderhand aan de hand van die gegevens je rijstijl te kunnen analyseren. En in geval van vragen over de functionaliteiten van de scooter is de handleiding ervan eenvoudig via de iPhone te raadplegen.

Nu in de App Store
De Piaggio Multimedia Platform-kit is beschikbaar voor alle drie motorvarianten van de Piaggio X10 Maxiscooter - 125, 350 en 500cc - en bestaat uit de bekabeling en communicatie-unit die het draadloze informatieverkeer tussen de X10 en de iPhone mogelijk maken. De kit is voor € 185,- als accessoire te bestellen voor de X10, de bijbehorende app is vanaf nu gratis te downloaden in de App Store onder de naam Piaggio PMP.

Aanvullende informatie over het Piaggio Multimedia Platform is beschikbaar op de website www.multimediaplatform.piaggio.com. Op korte termijn zal het Piaggio Multimedia Platform tevens beschikbaar worden voor de overige merken van de Piaggio Group.