Zoeken

Motorrijders door prikkeldraad verwond in oude Duitse bruinkoolmijn

3 november 2011
Illegaal endurorijden is voor veel mensen een doorn in het oog, maar sommigen gaan wel heel erg ver om de illegale rijders te weren. Zo werden onze Oosterburen in het district Oberspreewald-Lausitz dit jaar opgeschrikt door onbekenden die in de voormalige bruinkoolmijn op verschillende plaatsen op borsthoogte prikkeldraad tussen pijnbomen hadden gespand.


prikkeldraad

Hoewel het rijden in de voormalige bruinkoolmijn niet is toegestaan is het gebied bij veel enduro, motocross en quadrijders erg populair. Volgens Attila Damm van motorsportvereniging MSC Hörlitz was een vacüum ontstaan nadat de motocross-baan van de vereniging was gesloten, waardoor velen naar een alternatief gingen zoeken. Het open gebied van de oude bruinkoolmijn, waar op plaatsen nieuwe bomen werden aangeplant, sprak velen tot de verbeelding.

Dit tot groot ongenoegen van onbekenden die besloten op meerdere plaatsen op borsthoogte prikkeldraad tussen de pijnbomen te spannen, waardoor meerdere rijders ten val zijn gekomen. Hoewel de eerste gevallen al drie jaar geleden werden genoteerd, is de zaak pas recentelijk onder de aandacht gekomen. Getroffenen hadden - omdat het illegaal rijden betrof - eerder geen aangifte bij de politie gedaan, maar besloten dit alsnog te doen nadat de incidenten dit voorjaar sterk toenamen. Een motorrijder werd daarbij levensgevaarlijk verwond en moest met een helikopter naar het ziekenhuis worden vervoerd.

Na drie aangiften werd de Senftenberger moordcommissie met de zaak belast, zo werd door de Cottbuser officier van Justitie Horst Nothbaum bevestigd. Over mogelijke verdachten deed Nothbaum geen uitspraken, wel verklaarde de officier dat destijds al talrijke getuigen en betroffenen zijn verhoord. De politie heeft afgezien van een onderzoek tegen de motocrossers, die met het betreden van de bruinkoolmijn in overtreding zijn geweest.

Attila Damm heeft geen begrip voor de zelfjustitie van de onbekenden. Bovendien zou het niet duidelijk zijn wat in het gebied tussen Schipkau, Klettwitz en Kostebrau tot het afgesloten terrein behoort, aangezien lang niet overal verbodsborden staan. De offroad-baan door de bruinkoolmijn is er al sinds een jaar of tien. "Veel rijders komen van buiten om hier hun motoren of auto's uit te proberen," aldus Damm.

Volgens mijnsaneerder LMBV woordvoerder Volker Krause is het betreden van een bruinkoolmijn niet zonder gevaren, omdat met regelmaat aardverschuivingen plaatsvinden. Het is de tweede keer dit jaar dat onbekenden in Duitsland het op motorrijders hebben voorzien, dit voorjaar werd het district Beieren nog opgeschikt nadat onbekend(en) wegen met olie hadden vervuild.

Bron: Berliner Morgenpost