Zoeken

Moto Electra poogt wereldrecord coast-to-coast run elektrische motorfiets

15 mei 2013
Op 3 juni gaat het Amerikaanse Moto Electra een poging doen een nieuw wereldrecord te zetten voor elektrische voertuigen. In drie dagen tijd wil het team met een elektrisch aangedreven motorfiets het Amerikaanse continent van de Oostkust naar de Westkust doorkruisen.

Moto-Electra

Voor de recordpoging heeft Moto Electra een elektrisch aangedreven motorfiets ontwikkeld die gebaseerd is op het rijwielgedeelte van een 1949 Norton Featherbed. De fiets is, geheel in traditie met het roemruchte Britse merk, voorzien Norton's bekende John Player Special kleuren, zoals destijds door flattrack racer en AMA coureur Dave Aldana geraced.

De recordpoging start op 3 juni in Jacksonville, Florida, waarna het team hoopt om drie dagen later in Santa Monica, Californië te arriveren. De Moto Electra 'Norton' zal worden gereden door voormalig AMA Superbike coureur Thad Wolff, een van de grote namen uit de jaren '80 van de vorige eeuw.

De grootste uitdaging voor het team is -uiteraard- de actieradius van de elektrische motor. Moto Electra verwacht zo rond de 20 pitstops nodig te hebben, wat bij een totaal af te leggen afstand van 2.500 mijl neerkomt op een afstand van 125 mijl (200 km) per lading. Voor het laden van de accu's (voor de poging wordt geen gebruik van extra accu's gemaakt), reist een support-team mee, dat tijdens de stops de accu's via een mobile generator op zal laden.

Brian Richardson, manager Moto-Electra Racing:
We zullen reizen van de Atlantische naar de Grote oceaan, en daarbij alleen gebruik maken van de op de motor gemonteerde accu's. Het event zal eindigen op de pier van Santa Monica in Californië. Het is een race tegen de klok en de motor zal worden gereden door Thad Wolff, een van de grote AMA Superbike coureurs uit de jaren '80.
Ons doel is de perceptie over de bruikbare range van elektrische motorfietsen uit te dagen, en daarbij meteen een wereldrecord te zetten.

Richardson begrijpt als geen ander dat veel potentiële kopers van een elektrische motorfiets worden afgeschrikt door de beperkte actieradius. Hij wil deze trip laten zien dat die mensen zich nergens zorgen over hoeven te maken. Alleen, potentiële kopers hebben waarschijnlijk geen mobiel supportteam om de accu's op te laten.

Bron: Motorcycle.com