Zoeken

Minister: vanaf maart 2011 130 km/u

2 december 2010

Vanaf maart 2011 kan op enkele snelwegen de maximumsnelheid worden verhoogd naar 130 kilometer per uur, zo heeft verkeersminister Melanie Schultz van Haegen woensdagavond in de tweede kamer verteld tijdens de behandeling van haar begroting.

verkeersbord_130.png

Eerder deze week wisten we al te melden dat VVD en PVV vonden dat de snelheidslimiet al in januari omhoog zou moeten kunnen en dit tijdens de begrotingsbespreking aan de minister zouden voorleggen. De minister zei daarop gedegen maar voortvarend aan de slag te zullen gaan. De hogere limiet zal op de betreffende wegdelen als experiment door middel van aanduiding op de matrixborden boven de weg duidelijk worden gemaakt.

De minister noemde nog niet welke wegdelen hiervoor in aanmerking zullen komen, wel stelde ze dat goed zal worden gekeken naar aspecten van geluidsoverlast en milieuvraagstukken. Naast een kortere rijstijd is ook de 'gevoelssnelheid' reden voor de minister de maximum snelheid op te schroeven.

Minister Melanie Schultz van Haegen:
Een hogere snelheid levert een kortere reistijd op, tot maximaal 8 procent. Maar het gaat me ook om iets anders. Velen van u delen die ervaring vast. Je bent 's avonds of midden op de dag onderweg. Het is niet al te druk. Dankzij het intensieve bouwprogramma van het rijk zijn vier rijbanen beschikbaar. Ruimte genoeg. En dan mag je maar 120. Dat is iets wat veel automobilisten niet begrijpen. Temeer daar in veel landen om ons heen, zoals Duitsland, Luxemburg, Oostenrijk, Denemarken, harder gereden mag worden dan hier.

Zie ook: