Zoeken

Kawasaki Runningblade: snelste grasmaaier ter wereld

27 mei 2010
Kawasaki's Engine & Power Products Devision heeft een nieuw snelheidsrecord op land gevestigd. Niet met een ZZR1400, maar met de Runningblade, de snelste grasmaaier ter wereld die wordt aangedreven door een Kawasaki FX1000V motor.

Kawasaki Runningblade

Op 22 en 23 mei vestigde de Kawasaki FX1000V motor op Pendine Sands, een 7-mijl lang strand aan de kust van Carmarthen Bay in het zuiden van Wales, het nieuwe snelheidsrecord op land als aandrijving van de Runningblade grasmaaier. Kawasaki RunningbladeHet strand is wereldberoemd geworden als historisch thuisland van snelheidsrecords. Het werd vanaf de beginjaren van de vorige eeuw (1900) gebruikt voor auto- en motorraces en vanaf 1922 werd er zelfs de Welsh TT motorrace verreden.

Onder bloedhete weersomstandigheden, die niet onder deden voor dat van een woestijn, werd alles in gereedheid gebracht voor de recordpoging met de grasmaaier. Onder toeziend oog van de aanwezige juryleden werd eerst buiten het Museum of Speed gedemonstreerd dat de grasmaaier écht kon grasmaaien, daarna werd op het strand de snelheidspoging ondernomen. Voorafgaand aan de recordpoging had Kawasaki's Senior Product manager Jack Ford nog aangegeven er alle vertrouwen in te hebben dat de FX1000V voldoende vermogen zou leveren voor de recordpoging.

Om het record te breken, moest de grasmaaier binnen één uur twee maal de afstand van 1 mijl op het strand afleggen. Het gemiddelde van die twee ritten zou de definitieve snelheid opleveren. De poging werd zelfs via live tv uitgezonden, waardoor overal ter wereld mensen konden toezien hoe Don Wales, kleinzoon van de legendarische snelheidsduivel Donald Campbell, met de Runningblade FX1000V snelheid op het strand maakte. Binnen het uur zette het team een nieuw record, met een snelheid van 138,51 km/u. Da's niet verkeerd, voor een grasmaaier.

Kawasaki Runningblade

Don Wales, na afloop van de poging:
Wat een opluchting. Nu we een nieuw Guinness World record hebben, is dat een fantastisch gevoel. We hebben het record van Bobby Cleveland gebroken en misschien proberen we het morgen nog eens dunnetjes over te doen. Records zijn er om gebroken te worden.

Eenmaal onder het wereldrecord voor grasmaaiers duiken was niet genoeg, dus werd er op zondag een tweede poging ondernomen onder het toeziend oog van het toegewijde team. Tot ieders grote vreugde werd binnen 24 uur het record opnieuw gebroken toen de grasmaaier een snelheid van 141,35 km/u behaalde.

Don Wales, nogmaals:
Ik ben uitzinnig van vreugde. Het is nu duidelijk dat we het wereldrecord opnieuw hebben gebroken en één mijl per uur sneller zijn geweest. Het team heeft heel goed gewerkt en de jongens van Countax en Kawasaki hebben fantastisch werk verricht met deze grasmaaier. Het was een hobbelig ritje omdat het zand vandaag erg zacht was. Op een harder oppervlak zal deze machine nog sneller gaan.

Als dat geen goede reclame is voor Kawasaki's FX1000V motor...