Zoeken

Kawasaki al 35 jaar partner van Tour de France

6 juli 2012
Op 30 juni werd het startschot gegeven voor de 99e Tour de France, het grootste en bekendste wielerspektakel ter wereld waar om alles in goede banen te leiden ook motorfietsen een belangrijke rol spelen. Al vijfendertig jaar speelt Kawasaki hierbij de hoofdrol, met dit jaar 27 motoren die de Tour begeleiden. 

Kawasaki_1400GTR_Tour_1

De samenwerking tussen Kawasaki en Tourorganisator ASO is het oudste bestaande partnerschap in de Tour de France. Sinds 1977 heeft Kawasaki elk jaar zonder onderbreking z’n medewerking aan de Tour de France verleend. DKawasaki_1400GTR_Tour_4
Kawasaki_1400GTR_Tour_3
at maakt van de Kawasaki 1400 GTR de officiële motor van de Tour de France.

De 27 Kawasaki’s worden bestuurd door ervaren motorrijders die in sommige gevallen al meer dan 15 jaar deel uitmaken van de Tourkaravaan. Samen met hun passagiers vervullen ze elk een specifieke functie in het peloton.

Zo zijn er onder meer zes wedstrijdcommissarissen, 2 juryleden die specifiek de aankomst in de gaten houden, twee fotografen, één wedstrijddokter, drie motoren die het verkeer helpen regelen, drie journalisten, twee waterdragers… De bekendste is wellicht de Ardoisier, ofwel bordjesman, de gele motor die zowel aan peloton als vluchters op een krijtbordje de tijdsverschillen toont.

De Kawasaki 1400GTR’en die in de Tour gebruikt worden verschillen nauwelijks van de gewone productiemotoren. Uiteraard is de meest opvallende aanpassing de striping. 17 motoren zijn voorzien van een expliciete Kawasaki striping, de twee waterdragers zijn gehuld in een striping van sponsors Vittel en Powerbar, 6 motoren zitten in een AG2R-jasje, de medische motor is wit met een blauw kruis en de motor van de Ardoisier is in het geel.

Kawasaki_1400GTR_Tour_2

Naast de striping voegt ASO ook een extra radio en antenne toe aan iedere motor, zodat ze te allen tijde met elkaar in contact staan. Een derde opvallende aanpassing zit op slechts 2 van de 27 machines: de waterdragers zijn voorzien van zijkoffers met gaten. Op die manier kunnen 12 flessen (zes in elke koffer) water gemakkelijk uitgedeeld worden.