Zoeken

Ikkomerwel: per Transalp naar Maleisie

30 juni 2010

Ze bestaan nog, de échte avonturiers die zonder sponsoring op de motor de wijde wereld gaan verkennen. Motorfreaks lezer Hendri van Oosterom is zo'n avonturier: hij vertrok begin april op een 1991 Transalp met als einddoel: Maleisië.

ikkomerwel_3508.jpg
Geen vet gesponsorde YZF-R1 of R1200GS, maar een oeroude 1991 Honda Transalp.

We hebben er op de redactie allemaal wel eens van gedroomd, maar zoals met veel dingen bleef het ook ditmaal - helaas - weer eens bij dromen. Per motor de wereld rondreizen heeft een aantrekkingskracht die het Hannibal gevoel in je losmaakt. Nu zou je dat van a tot z gesponsord kunnen doen, maar het wordt allemaal nóg romantischer als het op de meest primaire manier gebeurd.

Precies dát deed Motorfreaks lezer Hendri van Oosterom. Nadat bekend werd dat zijn contract op 20 maart af zou lopen besloot de systeem administrator het over een compleet andere boeg te gooien. Met motorrijden als grootste passie, en drie jaar geleden al met een oude Enfield door de Himalaya's te hebben gereden ontstond het idee al in de winter van 2008/2009, toen Hendri een seizoen in Frankrijk was om te snowboarden.

De motor waarmee Hendri zijn onderneming wilde gaan doen moest aan een aantal eisen voldoen: geen sportieve zithouding, zuinig in verbruik en betrouwbaar. Daarnaast moest ie ook nog eens niet al te duur zijn (hadden we al gezegd dat het geen zwaar gesponsorde onderneming was?) De keuze viel uiteindelijk op een Honda Transalp uit 1991: geschikt voor on- en off-road, betrouwbaar, zuinig en er zaten ook nog eens drie onderdelen op. Daarbij zou  het feit dat het een Honda is voor wat betreft onderdelenlevering in Azië het handig moeten maken.

ikkomerwel_2795.jpg
Ze nemen beveiliging erg serieus in Pakistan.

Om de rest van de wereld van zijn onderneming te laten genieten is Hendri een weblog begonnen, waar bijna dagelijks een update wordt gegeven over zijn avontuurlijke onderneming. Een onderneming die hem inmiddels al in Pakistan heeft gebracht. Hendri wist ons te vertellen dat hij hoopt over 3-4 maanden in Maleisië te arriveren, maar alle vrijheid heeft om er nog extra tijd aan vast te plakken.

Da's nog eens een mooi vooruitzicht.