Zoeken

Honda Mean Mower: 187 km/u met een grasmaaier

4 april 2014
Met een gemiddelde snelheid van 187,6 km/u heeft Honda het Guinness Book of Records gehaald. Met een grasmaaier welteverstaan. De Honda grasmaaier verbrak het oude record met meer dan 45 km/u.

Honda Mean Mower

De succesvolle poging voor het Guinness Book of Records vond een kleine maand geleden op 8 maart plaats op het Idiada testterrein in Tarragona, Spanje, een partner van de automotive industrie. De grasmaaier werd gereden door Piers Ward van BBC TopGear Magazine, die al eerder met Mean Mower een snelheid van 140 km/u op de klokken had gezet. Het oude record was vier jaar geleden door Kawasaki gezet, hoewel die Runningblade er een stuk minder als een échte maaier uitzag.

De snelheid werd gemeten over een afstand van 100 meter, onder het toeziend oog van officials van Timing Solutions Limited. Om aan de spelregels van het Guinness Book of Records te voldoen moest binnen een uur een run in tegengestelde richting worden gedaan, waarna voor het record het gemiddelde van die twee runs werd genomen. Verder moest de maaier daadwerkelijk gras kunnen maaien en moest 'ie er ook als een echte grasmaaier uitzien.

Honda Mean Mower

Kate Saxton, PR Communications Manager Honda Motor Europe:
Het originele doel voor Mean Mower was om 's werelds snelste grasmaaier te bouwen - en nu is het officieel, met afstand. We zijn verheugd om nu de Guinness Book of Records titel in handen te hebben en we willen iedereen danken die bij het uitdagende maar wel opwindende project betrokken is geweest.

Het idee voor Mean Mower was Honda's innovative geest en het sportieve erfgoed te demonstreren en te laten zien dat Honda meer doet dan alleen auto's en motoren bouwen. Mean Mower was ontworpen en gebouwd in de UK door de Britse partner van het Honda UK BTCC team, Team Dynamics. Het team bouwde een Honda HF2620 grasmaaier van de grond af aan opnieuw op en voegde er voor de versteviging een nieuw 4130 CroMo stalen frame aan toe. VHonda Mean Moweroor de aandrijving werd de 1000cc V-Twin van de Honda VTR Firestorm gebruikt, terwijl de vering en wielen weer van een ATV afkomstig waren.

Geen moeite werd bespaard om de grasmaaier zo echt mogelijk te laten lijken en tegelijkertijd een snelle racer te creëren. Zo is de bovenplaat van het maaimes van carbonfiber gemaakt om gewicht te besparen, terwijl de opvangzak voor het gras een mooie plaats bleek te zijn voor de benzinetank, oliekoeler en tweede radiateur. De 3 mm dikke maaierbladen werden aangedreven door twee elektromotoren, die bij 4.000 toeren per minuut het gras met een snelheid van 24 km/u (meer dan het dubbele van een standaard HF2620) konden maaien.

Honda Yuasa Racing coureurs Matt Neal (drievoudig BTCC kampioen) en 2013 kampioen Gorden Shedden gaven feedback aan het team. De grasmaaier was van handgemaakte voetschakeling voorzien om de zesbak te bedienen. Verder waren een op maat gemaakte Cobra sportstoel, een Scorpion uitlaatsysteem en een stuurinrichting van een Morris Minor gebruikt.

Eindresultaat? Een grasmaaier die goed is voor een topsnelheid van 209 km/u, die slechts 140 kg weegt, 96 Nm aan koppel produceert en binnen 4 seconden van 1-100 km/u accelereert. Begrijpen wij ineens waarom Vincent er in 2009 op stond naar het Honda Power of Dreams event af te reizen...