Zoeken

Harley boekt flinke winst 2e kwartaal 2010

21 juli 2010

Harley-Davidson heeft het tweede kwartaal van 2010 weer flinke winst gemaakt, zo blijkt uit de halfjaarcijfers die de fabriek recentelijk heeft vrijgegeven. De winst groeide naar $71.1 miljoen, ten opzichte van $19.8 miljoen in dezelfde periode in 2009.

Harley-Davidson_engine.jpg

Na het positieve nieuws dat BMW recentelijk publiceerde zijn er nu -gelukkig- ook positieve signalen uit het land van de onbegrensde mogelijkheden gekomen. De omzet uit de verkopen van motorfietsen bleef met ruim $1,1 miljard (een daling van slechts $633.000) redelijk stabiel, maar de omzet uit de financiële tak van het concern, waar meer dan de helft van de Harley klanten hun motorfinanciering regelt, ging met sprongen vooruit.

Werd bij Harley-Davidson Finance in het tweede kwartaal van 2009 nog een verlies van $90,5 miljoen geleden, in dezelfde periode dit jaar werd dat verlies omgezet naar een winst van $60 miljoen.

Keith Wandell, president Harley-Davidson:
Harley-Davidson vordert gestaag bij het ten uitvoer brengen van haar stategie om resultaat neer te zetten door te focussen. We zien de voordelen van onze herstructurering en het continue verbeteren van onze activiteiten weerspiegeld in ons bedrijfsresultaat.

De verkoop van motorfietsen liep het tweede kwartaal van 2010 nog wel terug met 5,5%, voornamelijk dankzij een terugval van 8,4% in de Verenigde Staten zelf. Daarmee scoorde Harley-Davidson in eigen land beter dan de 10,1% daling van de algehele nieuwverkopen bij motoren boven de 651cc. Internationaal was de daling van verkoop bij Harley-Davidson slechts 0,2%.

Harley-Davidson verwacht in 2010 tussen de 201.000 en 212.000 motoren wereldwijd te zullen verschepen, voor het komende kwartaal zullen dat tussen de 53.000 en 58.000 units zijn.

Keith Wandell, nogmaals:
We zijn verheugd met de voortgezette matiging van het tempo van daling van de verkoop van nieuwe Harley-Davidson motoren dit tweede kwartaal. Tegelijkertijd blijven we geloven dat de omstandigheden dit jaar uitdagend zullen blijven voor de verkoop van nieuwe motorfietsen en zullen we de business blijven managen op basis van die verwachting, met een voortgezette sterke focus om het aanbod in lijn met de vraag de houden.

Nog deze week zijn onderhandelingen gepland tussen Harley-Davidson en de vakbonden die de belangen van de productiemedewerkers in Wisconsin behartigen. Onderwerp van gesprek zijn de nieuwe arbeidsomstandigheden die vanaf april 2012 in zullen gaan als het huidige contract zal komen te vervallen. Harley heeft gedreigd haar bedrijfsactiviteit in Wisconsin en Tomahawk te verplaatsen naar andere locaties binnen de VS mochten onderhandelingen tegen midden september 2010 nog geen resultaat hebben opgeleverd.

Harley-Davidson heeft nog steeds MV Agusta in de verkoop staan. Het merk, dat in de boeken als opgeheven operatie staat aangemerkt, was goed voor een verlies van $68,1 miljoen in Harley's boeken.