Zoeken

Guy Martin crasht Triumph Streamliner tijdens Bonneville Speed Week

19 september 2016
Een nieuw snelheidsrecord was het doel, maar Triumph heeft die ambities even op hold moeten zetten. Guy Martin verloor op de zoutvlaktes van Bonneville de controle over de Rocket Streamliner en crashte op hoge snelheid. Wonderwel bleef de immens populaire Road Racing specialist ongedeerd.

 

Het leek dit jaar eindelijk te kunnen gaan lukken voor Triumph, dat de afgelopen jaren veel tijd en energie heeft gestoken in het Rocket Streamliner project, maar de afgelopen twee jaar de roemruchte Land Speed runs in Bonneville eerst niet door zag gaan omdat de zoutvlakte onder water stond en later ook nog eens rijder Guy Martin zag uitvallen als gevolg van een crash in de Ulster Grand Prix.

De voortekenen waren dit jaar echter goed, het team had zich goed voorbereid en in augustus verbrak Guy Martin al het snelheidsrecord van de snelste triumph, door met de Rocket Streamliner een snelheid van 274,2 mijl per uur te noteren. Het oude officiële snelheidsrecord van Triumph stond op 245,67 mijl per uur (264 mph onofficieel).

Triumph had zich echter niet een verbetering van het eigen snelheidsrecord ten doel gesteld, maar de titel ’s werelds snelste motorfiets’, een titel die Triumph in de periode 1955 tot 1970 met modellen als de Devil’s Arrow, Texas Cee-gar, Duked Streamliner en Gyronaut X-1 in handen had. En daarvoor kwam Triumph in augustus nog ruim 100 mijl per uur te kort, het huidige record op naam van Rocky Robinson is 376,36 mijl per uur.

In de laatste stage van Triumph’s poging een nieuw snelheidsrecord te zetten tijdens de 2016 Bonneville Speed Week is er echter abrupt een einde gekomen aan de recordpoging. Op een vochtig deel van de zoutvlakte verloor Guy Martin tractie, waardoor de achterkant uitbrak en de Streamliner onderuit schoof. Guy bleef ongedeerd, maar dat kon niet van de streamliner worden gezegd.