Zoeken

Groot deel snelwegen straks 130 km/u

29 november 2011
De maximumsnelheid op bijna 60 procent van de snelwegen wordt per 1 september volgend jaar de hele dag of een deel van de dag 130 kilometer per uur. Minister Melanie Schultz van Infrastructuur heeft dat maandag aan de Tweede Kamer gemeld.

130_km_snelweg

In een toelichting zei Schultz maandag dat de norm 130 kilometer per uur wordt, maar niet op plaatsen waar dat niet kan vanwege het milieu of de verkeersveiligheid. Op ruim 900 kilometer snelweg geldt straks 24 uur per dag de norm van 130. Op bijna 500 kilometer snelweg kan in de avond en nacht zo hard gereden worden.

Voor snelwegen in de buurt van natuurgebieden (zo'n 19 procent) wordt onderzocht of de snelheid ook daar omhoog kan. Verder gaat de maximumsnelheid op vier van de vijf 80 kilometerzones bij de grote steden per 1 juli volgend jaar omhoog naar 100 kilometer per uur. Alleen voor de A20 bij Rotterdam wacht Schultz een lopend experiment nog af. In het voorjaar hoopt Schultz te kunnen zeggen of de snelheid omhoog kan bij natuurgebieden, zoals op het noordelijk deel van de A2 tussen de knooppunten Holendrecht en Vinkeveen.

De afgelopen tijd is geëxperimenteerd met een maximumsnelheid van 130 op acht trajecten. Volgens de minister is het experiment succesvol verlopen en is gebleken dat de hogere snelheid mogelijk is binnen de normen voor luchtkwaliteit en geluid. Ze zei dat bovendien voldaan wordt aan een maatschappelijke behoefte.

Om de verhoging van de maximumsnelheid mogelijk te maken, trekt de minister 132 miljoen euro uit en wordt ongeveer 50 miljoen euro eerder geïnvesteerd. Het gaat om investeringen in onder meer extra schermen voor de luchtkwaliteit en tegen het geluid.
Uit onderzoek blijkt dat de hogere maximumsnelheid zonder extra maatregelen kan leiden tot per jaar 3 tot 7 meer verkeersdoden en 17 tot 34 meer gewonden. Omdat Schultz de dalende trend van verkeersslachtoffers wil vasthouden, trekt ze 85 miljoen uit voor verbetering van de verkeersveiligheid.