Zoeken

Franse verkeerspolitie in opstand tegen flitskasten

19 november 2012
Snelheidscontroles, volgens de overheid om de verkeersveiligheid te bevorderen, maar volgens velen alleen om de staatskas te spekken. Een groep Franse verkeersagenten is om die laatste reden in opstand gekomen door snelheidscamera's in hun gebeid te saboteren.

Police France

Waar overheden zweren bij het effect van flitskasten zijn de meningen daarover in het land behoorlijk verdeeld. Zeker de camera's op ongevaarlijke punten worden niet echt gewaardeerd en onderstrepen alleen maar het gevoel dat met de camera's vooral de staatskas wordt gespekt.

Zo zijn in ons land sinds de introductie van de trajectcontrole op de A2 in twee maanden tijd bijna 190.000 boetes uitgedeeld, goed voor 13,5 miljoen aan inkomsten. Op de 5 baans snelweg geldt een maximum snelheid van 100 km/u wat zonder cruisecontrol haast onmogelijk is om niet te overschrijden.

Precies om die reden is een aantal Franse verkeersagenten nu in opstand gekomen. volgens de agenten ligt de focus bij de Franse overheid vooral op het incasseren van geld, in plaats van daadwerkelijk de verkeersveiligheid te bevorderen. De politie heeft het gevoel dat hen wordt gevraagd het doel van het werk te compromitteren door de quota-gebaseerde aanpak, om recht te hebben op een bonus moeten quota worden gehaald.

De opstandige agenten willen met hun actie een algemene discussie losmaken omtrent de lokatie en het doel van flitskasten. Volgens France24 ontving de Franse overheid het afgelopen jaar € 700 miljoen aan snelheidsboetes, bijna een verdubbeling ten opzichte van 2007.

Nu zijn volgens de statistieken de Franse wegen wel veiliger geworden. In de eerste tien maanden van 2012 zijn 9% minder doden gevallen, maar volgens de opstandige politie komt dat niet door de snelheidscamera's omdat deze vaak op snelle provinciale wegen en in gebieden met weinig bevolking staan.

Bron: Visordown