Zoeken

Euro NCAP gaat crashtesten uitbreiden met motorfietsen

2 december 2022
Goed nieuws vanuit de autoindustrie. Euro NCAP, de non-profitorganisatie die de veiligheid van auto's test aan de hand van een 5-sterren beoordelingssysteem, gaat in de toekomst ook motorfietsen meenemen in de testprocedures, zo blijkt uit het toekomstplan Vision 2030.

Opgericht in 1997 is Euro NCAP (New Car Assessment Program) de standaard geworden om aan te geven hoe veilig een auto is in geval van een aanrijding, door botsproeven met auto's te houden. Wat begon met een enkele frontale botsproef is in de loop der jaren steeds verder uitgebreid om onder andere de zijdelingse impact en whiplash te meten. 

In haar nieuwe Vision 2030, "een veiligere toekomst voor mobiliteit", heeft Euro NCAP nu de belangrijkste aandachtsgebieden voor de Europese markt voor nieuwe voertuigen vastgelegd voor zowel de bestaande automotive industrie als nieuwe partijen in de industrie die niet eerder bij het Euro NCAP betrokken zijn geweest. 

Deze roadmap legt de focus op voertuigveiligheid voor de Europese industrie in het komende decennium, maar laat ook de rol zien die Euro NCAP zal spelen in de context van het toekomstige mobiliteitslandschap. In deze roadmap doet Euro NCAP ook een toezegging om te streven naar ontwikkelingen op het gebied van voertuigveiligheid en tests die de diversiteit van de Europese bevolking weerspiegelen.

Als gevolg van de technologische verschuiving richting autonome assistentiesystemen zullen de vier belangrijkste gebieden van de Euro NCAP beoordeling - van kracht sinds 2009 - worden aangepast aan de vier verschillende fasen van een mogelijk ongeval: veilig rijden, ongevallen vermijden, crashbescherming en veiligheid na een crash. Deze wijziging gaat in vanaf 2026.

Dr. Niels Ebbe Jacobsen, voorzitter van Euro NCAP:
"De resultaten van Euro NCAP in zijn 25-jarige geschiedenis zijn het bewijs van het blijvende succes en de relevantie van het programma. Ondanks grote ontwikkelingen op het gebied van veiligheid in personenauto's is ons werk nog niet gedaan. Euro NCAP is ervan overtuigd dat het de potentie heeft om de veiligheid van voertuigen in het komende decennium verder te verbeteren ter ondersteuning van een Vision Zero die ernaar streeft om dodelijke en zwaargewonden bij verkeersongevallen te elimineren."

"Auto's worden steeds geavanceerder terwijl fabrikanten werken aan hun doel van autonome en verbonden voertuigen. We leven nog niet in een tijdperk van volledig zelfrijdende auto's, maar rijondersteunende technologieën raken wijdverbreid. Gezien het belang van deze ondersteunde en geautomatiseerde rijtechnologieën, zal Euro NCAP een straf/beloningsbenadering hanteren voor auto's die deze systemen aanbieden. Ook wil Euro NCAP alle vormen van connectiviteit en de verschillende technische communicatiestandaarden in de rating onderbrengen door elke veiligheidsfunctie technologisch neutraal te beoordelen."


Euro NCAP zal virtueel testen geleidelijk invoeren, het testen voor de bescherming van kwetsbare weggebruikers verbeteren en beoordelingsprikkels introduceren voor een reeks systemen voor het volgen van de bestuurder. Belangrijke toevoegingen aan het Euro NCAP-programma, vooruitkijkend naar 2030, zijn onder andere:

- Testen en beoordelen van geassisteerde en geautomatiseerde rijhulpsystemen
- Beoordeling van technologie die bestuurdersbeperkingen en cognitieve afleiding in de gaten houdt
- Vereisten om de efficiëntie van snelheidsondersteuningstechnologie in de praktijk verder te verbeteren
- Actieve veiligheidstests die de werkelijke wegomgevingen nauwkeuriger simuleren en de mens-machine interactie (HMI) te onderzoeken, wat zorgt voor robuustere en efficiëntere rijhulpsystemen
- Testen en beoordelen van veiligheidsfuncties mogelijk gemaakt door V2V-, V2I- en V2X-communicatie
- Passieve veiligheidstests die meer aandacht besteden aan gendergelijkheid en de vergrijzing van de bestuurders/inzittenden
- Evaluatie van brandrisico en oververhitting in elektrische voertuigen en verbeterde informatie voor eerste en tweede hulpverleners
- Bevordering van beste praktijken op het gebied van voertuigbeveiliging en gegevenstoegang.

Michiel van Ratingen, algemeen secretaris van Euro NCAP:
"Door tijdig vrijwillige normen voor geavanceerde veiligheidstechnologie te ontwikkelen, ziet Euro NCAP een kans om als katalysator te fungeren voor het versnellen van de acceptatie en het promoten van best practices, niet alleen voor personenauto's maar ook in het wagenpark. Samenwerking met de industrie is essentieel en is de sleutel tot ons succes geweest. We kijken ernaar uit om samen te werken aan het behalen van de doelstellingen voor het komende decennium."

Hoewel bovengenoemde ontwikkelingen bij Euro NCAP best interessant zijn zouden we daar normaal gesproken geen aandacht aan hebben besteed, ware het niet dat daarnaast in Vision 2030 te lezen is dat Euro NCAP zich ook op nieuwe programma's gaat richten die de veiligheid van motorfietsen en scooters, 'gemotoriseerde tweewielers', evenals lichte en zware vrachtwagens gaan beoordelen, om de oververtegenwoordiging van deze voertuigen bij verkeersdoden en ernstig gewonden aan te pakken.

Navraag bij het in Leuven gevestigde Euro NCAP leerde Motorfreaks dat de non-profitorganisatie daar best stoute plannen mee heeft. "Het ultieme doel is om een soortgelijk 5-sterren waarderingssysteem voor veiligheid bij motorfietsen op te zetten, maar dat is een veel complexer verhaal dan bij auto's", zegt Adriano Palao, Technical Manager bij Euro NCAP tegen Motorfreaks.

"In eerste instantie zullen de huidige rijhulpsystemen in kaart moeten worden gebracht en wat het effect daarvan is. Het is niet zo dat per definitie elk rijhulpsysteem ook daadwerkelijk een positief effect heeft op de veiligheid. Het kan zo zijn dat een motor zonder hulpsystemen in bepaalde situaties veiliger is, dat zullen we in eerste instantie dus moeten gaan uitzoeken." 

Naast dat er momenteel veel verschillende systemen zijn, waarvan vele nog maar vers op de markt en dus nog in ontwikkelingsfase (denk daarbij aan adaptieve cruise controle), is elke motor en elke motorrijder verschillend en zal er dus eerst veel onderzoek moeten worden gedaan voordat een beoordelingssysteem kan worden opgezet. "Als we iets opzetten, dan moet dat op een manier die motorrijders aanspreekt, waar motorrijders echt het nut van inzien, anders zou het wel eens contraproductief kunnen zijn", zegt Palao.

Op korte termijn zal er echter al het een en ander in gang worden gezet. Zo wordt vanaf volgend jaar bij de botsproeven ook gebruik gemaakt van een motorfietsdummie, die met een snelheid van 80 km/u op een auto zal botsen, om te analyseren wat voor impact de crash op beide voertuigen heeft. Dat zou in de toekomst kunnen leiden tot aanpassingen bij auto's, om de veiligheid van motorfietsen en scooters te vergroten, net als dat nu met voetgangers en fietsers is gedaan. 

Daarnaast wordt een begin gemaakt met het onderzoek naar het effect van rijhulpsystemen en crash-analyses van motorfietsen, door het onder gecontroleerde condities daadwerkelijk crashen van motorfietsen. Hiervoor is Euro NCAP in overleg met de ACEM, de Europese Associatie van Motorfabrikanten, die zeer positief tegenover het plan staat.