Zoeken

Despres wint Rally van Marokko

22 oktober 2012
Met een derde plaats in de laatste etappe heeft de Fransman Cyril Despres de Rally van Marokko op naam geschreven. De KTM rijder kreeg de leiding in de schoot geworpen nadat de HRC 450 Rally motor van Helder Rodrigues in de vierde etappe met een defecte benzinepomp stil was komen te staan. De Nederlander Frans Verhoeven kan ook terugkijken op een geslaagd debuut, de Yamaha-rijder eindigde de rally op een uitstekende vierde plaats.

Cyril_Despres_Marokko

Na dagen over de zware woestijnduinen van Marokko te hebben gereden was de afsluitende etappe van de Rally van Marokko relatief eenvoudig. Despres had na een tegenvallende vijfde dag zijn voorsprong op de snelle Husqvarna van Joan Barreda tot vijf minuten zien krimpen en kon daardoor de laatste dag zeker niet op zijn lauweren gaan rusten. Despres had er de laatste dag echter alle vertrouwen in en wist dat hij een goede etappe moest rijden. "Ik hou van deze druk," aldus Despres, juist omdat je dan 100% moet consenteren om de wedstrijd niet alsnog te verliezen.

De winst van Despres is een goede opsteker voor KTM, die net als de meeste teams de Rally van Marokko als test voor de koning der rally's, de Dakar, zien. De rally door de woestijnduinen van Marokko is de laatste wedstrijd van het seizoen, en bovendien hebben de Marokkaanse duinen veel overeenkomst met die van de Dakar rally.

De rally van Marokko zag ook het debuut van het Honda HRC Rally team, dat op de Intermot in Keulen voor het eerst werd gepresenteerd en in Marokko de vuurdoop beleefde. Na vierentwintig jaar afwezigheid gaat Honda het komende jaar haar comeback maken in de Dakar en had op voorhand aangegeven alleen maar voor de overwinning te willen gaan.

Het HRC team liet in Marokko absoluut haar visitekaartje achter, HRC rijder Helder Rodrigues won meteen de eerste etappe en ging ook de afsluitende etappe als eerste over de finish. Na drie dagen had de Portugees een ruime voorsprong op tweede man Despres, maar kwam de vierde dag met een defecte benzinepomp stil te staan en was daardoor kansloos voor de overwinning geworden.

Ook Frans Verhoeven kijkt terug op een geslaagd debuut met Yamaha. De rally van Marokko was voor Verhoeven de eerste wedstrijd sinds de Dakar begin dit jaar, waardoor hij een dag of twee nodig had om opnieuw in het ritme te komen. De focus lag bij Verhoeven vooral op het leren kennen van de nieuwe Yamaha machine en het nieuwe team, maar zijn vierde plaats in het algemeen klassement was zeker een opsteker voor het hele team. Het team heeft in Marokko veel zaken kunnen testen en voor Verhoeven was het de eerste keer dat hij met een motormanagementsysteem en tractiecontrole reed, maar hij verklaarde aardig onder de indruk van de machine te zijn.

Rally van Marokko, eindstand:

1 Cyril Despres KTM 17h58'36
2 Joan Barreda Husvarna 18h05'28
3 Chaleco Lopez KTM 18h33'04
4 Frans Verhoeven Yamaha 18h39'18
5 Paulo Concalves Husvarna 18h42'28
6 Olivier Pain Yamaha 18h46'46
7 Felipe Miranda-Zanol Honda 18h47'59
8 Mathew Fish Husvarna 18h59'18
9 Jakub Przygonski KTM 19h00'51
10 Sam Sunderland Honda 19h08'35