Zoeken

De Radigues terug op RGV500 Suzuki tijdens Bikers Classics

15 mei 2014
Didier de Radiguès zal tijdens de komende Bikers' Classics te zien zijn op een Lucky Strike/Suzuki. De nu 56-jarige Belg vertegenwoordigde in 1991 de kleuren van het Suzuki-fabrieksteam. De machine waarmee de Radiguès tijdens het eerste weekend van juli te zien zal zijn, is niet zijn eigen fiets van destijds, maar de RGV500 waarmee Kevin Schwantz in 1994 vierde werd in het 500 cc-wereldkampioenschap.

Didier de Radigues Lucky Strike Suzuki RGV500
foto: Target Press

1994 was het laatste volledige seizoen van Kevin Schwantz, die in 1993 de 500cc wereldtitel won, maar als gevolg van de vervelende crash van aartsrivaal Wayne Rainy in Misano geen lol meer in het racen had. Na afloop van de 1995 Japanse Grand Prix raakte Schwantz tijdens de vlucht terug naar huis met Rainy in gesprek, herkende veel in Rainy’s verhaal en besloot daarop direct met racen te stoppen.

Schwantz won in 1994 zijn laatste twee Grands Prix. De 498 cc Factory XR94 behoort toe aan Suzuki-verzamelaar Steve Wheatman. De Brit is al jaren een hofleverancier van prachtig geprepareerde Suzuki's tijdens de Bikers' Classics op Spa-Francorchamps. Ter gelegenheid van het feit dat het dit jaar exact 40 jaar geleden is dat Suzuki de RG500 presenteerde, stelt Wheatman de voormalige Schwantz-machine ter beschikking aan Didier de Radiguès, de meest succesvolle Grand Prix-coureur in de Belgische wegracegeschiedenis.

De Radiguès reed op verschillende merken zes seizoenen in de 500 cc. In 1991 keerde hij na twee jaren in de 250 cc-klasse terug naar de Koningsklasse en werd door het Lucky Strike/Suzuki Racing Team ingelijfd als teamgenoot van Schwantz. Didier sloot het jaar af als achtste, met een vijfde plaats tijdens de Dutch TT in Assen als beste resultaat.

De Radiguès heeft een speciale band met Spa-Francorchamps. Niet alleen won hij op vier wielen de Spa 24 Hours, ook als motorcoureur kende hij grote successen op het glooiende circuit in de Ardennen. In 1983 won hij op een 250 cc-Chevallier zijn thuisrace voor Christian Sarron. Het was de laatste Grand Prix-overwinning van een Belgische wegracecoureur. Dat seizoen finishte de Radiguès als derde in het wereldkampioenschap, nadat hij een jaar eerder al vice-wereldkampioen was geworden in de 350 cc-klasse. In 1990 kwam Didier nogmaals dichtbij de zege op Spa-Francorchamps met een tweede plaats in de kwartliterklasse.

Tijdens de 2014 Bikers' Classics zal de Radiguès dus weer te zien zijn op een machtige Suzuki RGV500, een waar kunstwerk op twee wielen. De machine is inmiddels twintig jaar oud, maar dat de vloeistofgekoelde V4 nog steeds diepe indruk kan maken, merkte vorig jaar gastrijder Scott Redding tijdens de Bikers' Classics. De hernieuwde kennismaking met de gillende Lucky Strike/Suzuki-tweetakt zal bij de Radiguès ongetwijfeld oude herinneringen oproepen. En vast niet alleen bij de coureur zelf.

De 2014 editie van de Bikers Classics vindt dit jaar van 4 t/6 juli plaats op het Belgische circuit Spa-Francorchamps.