Zoeken

Dave Roper na 30 jaar weer terug op 'zijn' Matchless G50

9 augustus 2014
Dave Roper, de eerste Amerikaan die op het eiland Man een TT wist te winnen, keert dit jaar naar het Britse eiland terug om de 30e verjaardag van zijn succes in de 1984 Historic TT race te vieren. Tijdens de Classic Racer Magazine Classic TT Lap of Honour rijdt Roper exact dezelfde 1959 Matchless G50 met framenummer 1709 als dertig jaar terug.

Dave Roper Matchless Isle of Man Classic TT

Tegenwoordig wordt er haast elk weekend wel ergens een classic race georganiseerd, maar dertig jaar geleden was het fenomeen nog relatief onbekend. Voor de organisatie van de Isle of Man TT was het 30 jaar geleden dan ook niet meer dan een experiment.

Men ging ervan uit dat de wedstrijd door Britse rijders als bijvoorbeeld Ian Lougher, die later 10 TT overwinningen op naam zou schrijven, zou worden gedomineerd, maar niet de Britten maar een enkele Amerikaan met als naam Dave Roper leidde de wedstrijd van kop tot staart.

Roper had in de training voor de inaugurele Classic Manx Grand Prix in 1983 al de snelste tijd op de klokken gezet, maar werd desondanks op voorhand niet als winnaar gezien. Hij was 1.88 meter lang en zijn knieën zaten op de Matchless haast onder z’n armpitten weggedrukt.

Alsof dat nog niet lastig genoeg was reed hij ook nog met z’n linkerpols in het gips als gevolg van een traininscrash in de Gooseneck, de haarspeldbocht aan het begin van de mountainsectie.

Dertig jaar later maakt Roper op de Matchless G50 zijn rentree op het eiland Man tijdens de Classic TT, die van 16 tot 25 augustus plaatsvind. De Matchless G50 is door het New Yorkse Team Obsolete weer rijklaar gemaakt. Volgens Teameigenaar Robert Iannucci heeft het veel bloed, zweet en tranen gekost om de motor in exact dezelfde conditie als 1984 te restaureren.