Zoeken

Chip Yates zet met 190 mph nieuw elektrisch snelheidsrecord

18 april 2011
Een nieuw -officieus- snelheidsrecord zetten, en dan ook nog teleurgesteld zijn. De Amerikaan Chip Yates haalde onlangs met de Swigz.com Pro Racing Electric Superbike op de eenmijlsstrip in Mojave een snelheid van 190,6 mijl per uur, maar had gehoopt tijdens die run de barrière van 200 mph te kunnen doorbreken.

Chip_Yates_electric_motorcycle

Hoewel het 'slechts' een onofficieel record betreft (snelheidsrecords worden pas officieel als er meerdere runs in tegengestelde richting zijn verreden) werd het oude snelheidsrecord, dat in september 2010 op de zoutvlaktes van Bonneville door Lightning Motors werd verreden, met dik 17 mijl per uur verbeterd. De Lightning Motors elektrisch aangedreven motorfiets haalde destijds een snelheid van 173 mph.

Volgens Yates had een topsnelheid van 200 mijl per uur er zeker ingezeten, maar begon de motor tijdens de run op hoge snelheid te schudden waardoor het gas niet vol open kon worden gehouden. Nadat er aerodynamische aanpassingen aan de motor waren doorgevoerd om dit probleem te tackelen ontstonden er echter problemen met zowel de hoofdlader als de backup lader waardoor de accu's niet konden worden herladen en er geen tweede run meer kon worden gemaakt.

Al eerder maakte het team furore door met de Swigz elektrisch aangedreven motorfiets een derde plaats te halen in de Heavyweight Twins Superbike race en een tweede plaats in de Heavyweight Twins Superstock race tijdens de WERA West regionale clubrace op de Auto Club Speedway in Fontana, Californië. Dit jaar wil het team naast een nieuwe officieel snelheidsrecord ook gaan deelnemen aan de prestigieuze 2011 Pikes Peak International Hill Climb.