Zoeken

Britse rechters bevooroordeeld volgens MAG

10 mei 2011
De Britse afdeling van de MAG (Motor Cycle Action Group) heeft een diepgaand overheidsonderzoek naar vooringenomenheid van Britse rechters geeist, nadat een Britse automobilist slechts tot drie jaar gevangenisstraf is veroordeeld voor het in beschonken toestand doodrijden van een motorrijder.

Richard_BorrettIn april 2010 veroorzaakte de 65-jarige Richard Borrett een ongeval nadat hij tijdens een lunch op de golfclub een fles bier en drie glazen wijn had genuttigd. Bij het wegrijden van de golfclub zag Borrett de 37-jarige motorrijder Jason Mickelburgh over het hoofd, die ter plekke aan zijn verwondingen overleed. Na het ongeval bekommerde de gepensioneerd bedrijfsdirecteur uit Betchworth zich totaal niet om het slachtoffer, en vertelde bovendien tegen een ooggetuige het niet erg te vinden dat de motorrijder dood was 'omdat hij hem toch niet kende' en dat 'motorrijders altijd te hard rijden op deze wegen.'

In eerste instantie pleitte Borrett niet schuldig aan doodslag door roekeloos rijgedrag in beschonken toestand. In maart dit jaar werd Borrett tot drie jaar gevangenisstraf, en nog drie jaar aanvullende rijontzegging, veroordeeld nadat hij alsnog schuld had bekend. De maximum gevangenisstraf voor doodslag door roekeloos rijgedrag is in Engeland 14 jaar, de minimumstraf hiervoor is 3 jaar.

Borrett kreeg dus de minimumstraf, terwijl in Engeland al verschillende motorrijders veel zwaardere gevangenisstraffen hebben gekregen voor ogenschijnlijk veel minder zware overtredingen. Niet rechtvaardig volgens de MAG is, die een oproep heeft gedaan aan de Britse regering om rechtzaken te bestuderen om na te gaan of er sprake van een onbalans tussen de straffen die automobilisten en motorrijders krijgen opgelegd.

MAG president Ian Mutch:
De zaak staat in sterk contrast met de groeiende lijst van zaken waarin motorrijders zware straffen hebben gekregen voor overtredingen die de meeste mensen als veel minder ernstig ervaren.

De algemene secretaris van de MAG, Nich Brown, voegt hier aan toe:
We hebben al lang het vermoeden dat zulke vooringenomenheid werkelijk bestaat. De enige praktische manier om uit te vinden of onze vermoedens zijn gerechtvaardigd is door een door de overheid geleid diepgaand onderzoek naar de feiten in te stellen.

Bron: MCN / Getsurrey