Zoeken

Bonhams gaat meest exclusieve motor ter wereld veilen

6 december 2012
Veilinghuis Bonhams, dat bekend staat om haar veilingen van klassieke auto's en motoren, gaat tijdens de aanstaande veiling in Las Vegas de meest exclusieve fiets ter wereld onder de hamer brengen. De te veilen 1905 Leo Two-Cycle is namelijk het enige overgebleven exemplaar van het Amerikaanse motormerk.

Leo Motorcycle_1905

De 1905 Leo Two-Cycle is om meerdere redenen uniek en erg belangrijk voor de Amerikaanse motorgeschiedenis. Om te beginnen zijn in Californië geproduceerde motorfietsen een rariteit, laat staan tweetakt motorfietsen als deze Leo Two-Cycle. Lange tijd werd aangenomen dat er van het merk geen enkel exemplaar nog bestond. 

Naar verluid is Leo maar één jaar in productie geweest, in 1905, waarmee deze fiets waarschijnlijk de oudste overlevering van de Amerikaanse tweetakt motorgeschiedenis is. Tweetakt motoren werden in Amerika pas na de eerste wereldoorlog meer gebruikelijk.

Volgens het veilinghuis verkeert de Leo, die ontdekt is in het magazijn van een museum in New England waar hij al decennia lang in de vergetelheid was geraakt, nog in een verbluffende conditie. Van dichtbij heeft de fiets wel sporen van gebruik, waarmee de motor als zijnde een prototype uit te sluiten is, maar ondanks lange stilstand loopt het motortje volgens Bonhams nog mooi en heeft het een goede compressie.

De 1905 Leo Two-Cycle wordt op donderdag 10 januari geveild in het Bally's Hotel & Casino in Las Vegas, tijdens de derde editie van de Bonhams Las Vegas Motorcycle Auction. Andere kopstukken van die veiling zijn een 1939 BMW Rennsport Kompressor en Steve McQueen's 1970 Husvarna 400 Cross.

Mocht het je op een idee voor een verlaat kerstcadeau hebben gebracht, klik.