Zoeken

BMW legende Georg Meier 100 jaar geleden geboren

8 november 2010

Op 9 november is het precies 100 jaar geleden dat Georg “Schorsch” Meier geboren werd. De legendarische BMW fabrieksrijder was in 1939 de eerste niet-Brit die de Senior TT op het Isle of Man won – bovendien op een niet Britse motorfiets.

Georg_Meier_Isle_of_Man_TT_1939.jpg

"Schorsch", zoals Meier destijds in Beieren werd genoemd, schreef in zijn tijd echte sportgeschiedenis. De in Mühldorf geboren Duitser begon zijn carrière met een BMW R 4 offroad en werd daarmee Duits millitair kampioen. In 1937 tekende Meier een contract met BMW en werd in 1938, in zijn eerste seizoen, meteen gekroond tot Europees kampioen wegrace. Zijn meest belangrijke overwinning haalde Meier in 1939, toen hij als eerste niet-Britse coureur op een niet-Britse motor de prestigieuze Isle of Man TT wist te winnen.

Na de tweede wereldoorlog werd Meier vijfvoudig Duits kampioen op zijn vooroorlogse van supercharger voorziene BMW, zette World Endurance records en haalde de nodige medailles in het offroad gebeuren. Gedurende zijn hele carrière bleef hij het merk BMW trouw, niet alleen op de baan. In 1948 opende hij een motorzaak in Munchen, werd een jaar later BMW dealer en verkocht daarbij niet alleen motorfietsen maar ook BMW auto's. Georg Meier stierf op 19 februari 1999, maar wordt tot de dag van vandaag door BMW als een van de belangrijkste ambassadeurs van het merk gezien.