Zoeken

Bill Warner overlijdt tijdens poging snelheidsrecord

16 juli 2013
De 44-jarige Amerikaan Bill Warner is tijdens een poging een nieuw snelheidsrecord te vestigen om het leven gekomen. Tijdens het jaarlijkse Speed Trial Event in Maine verloor Warner de controle over zijn speciaal geprepareerde Hayabusa, na net 285 mijl per uur op de klokken te hebben gezet.

Bill Warner_Suzuki_Hayabusa
Bill Warner in 2011 met zijn speciaal geprepareerde Suzuki Hayabusa

Op de voormalige luchtmacht basis in Loring, waar het jaarlijkse Maine Speed Trial Event wordt georganiseerd, had Warner zijn zinnen gezet op een nieuw wereldrecord. In 2011 had Warner op deze strip al een wereldrecord gezet door met zijn Suzuki Hayabusa op de 1,5 mijl strip een snelheid van 311 mijl per uur te behalen. Ditmaal was het doel om op de afstand van 1 mijl de 300 mijl barrière te doorbreken.

De strip van de voormalige in 1994 gesloten Strategic Air Command Base, waar het jaarlijkse evenement wordt georganiseerd, heeft een lengte van 14.200 foot (4,33 km). Van de strip wordt door de Loring Timing Assciation, organisator van het event, 2,5 mijl (4 km) gebruikt, waarna er nog een extra bufferzone van 600 meter is.

Ongeveer 400 toeschouwers waren afgelopen zondag getuige van Warners recordpoging, die op voorhand had aangegeven zich zorgen te maken om de wind en na de 1-mijl grens te zijn gepasseerd naar rechts begon af te wijken. Na zeshonderd meter kwam Warner naast de baan en kwam daarbij zwaar ten val. Na de crash was Warner nog aanspreekbaar, maar een uur en vijftien minuten later bezweek hij in het ziekenhuis aan zijn verwondingen. Tijdens zijn laatste run was Warner met een snelheid van 285 mijl per uur (458 km/u) geklokt.