Zoeken

Benzineprijzen niet kunstmatig hoog

2 november 2011
De benzineprijs wordt niet kunstmatig hoog gehouden. Dat blijkt uit onderzoek dat minister Verhagen (CDA) van Economische Zaken heeft laten uitvoeren. De markt werkt naar behoren, is de conclusie van onderzoeksbureau EIM.

Tankstation

Een wettelijke verplichting voor de pomphouders om dagelijks de brandstofprijzen te publiceren is dan ook niet noodzakelijk, stelt EIM. De consument is slim genoeg om via internet, navigatiesystemen en smartphones de goedkoopste tankstations te vinden, meent het onderzoeksbureau. Daardoor is een wettelijke verplichting voor pomphouders om brandstofprijzen openbaar te maken niet nodig. Brancheorganisaties als BOVAG en Beta stelden zich vierkant tegen een dergelijke verplichting op. De consument zou slim genoeg zijn om zelf prijsvergelijkingen te maken. EIM onderschrijft die gedachte.

De Tweede Kamer vroeg op initiatief van de Kamerleden Jhim van Bemme (PVV)l en Sharon Dijksma (PvdA) om het onderzoek omdat de benzineprijs langzamer leek te dalen dan de olieprijs en de koers van de dollar, maar volgens de onderzoekers bewegen de prijzen wel degelijk mee.

Wel concludeert het onderzoeksbureau dat fluctuaties kunnen optreden. Bijvoorbeeld doordat de prijzen in het productieproces van import naar pomp, tot stand komen op verschillende markten met een eigen dynamiek en eigen concurrentieomstandigheden. Met name in het geval van diesel komt het voor dat prijzen langzamer dalen dan dat ze stijgen. Overigens komt dit volgens het EIM maar beperkt voor.

De hoge prijzen langs de snelweg worden in de hand gewerkt doordat daar vooral zakelijke klanten komen, meent EIM. Als automobilisten alleen zouden tanken bij goedkope pompen aan andere wegen, dalen de prijzen langs de snelweg vanzelf, concluderen de onderzoekers.

BOVAG reageert bij monde van woordvoerder Paul de Waal verheugd op de uitkomsten van het onderzoek. BOVAG vindt dat het wetsvoorstel van PvdA en PVV nu snel van tafel moet.

Paul de Waal, woordvoerder BOVAG:
Er is nu bewijs dat er wel degelijk volop concurrentie is op de brandstofmarkt. Zelfs op het hoofdwegennet, wat je niet altijd afleest op de prijspaal, maar wat zich wel afspeelt op brandstofkaartniveau bij zakelijke rijders. Het wetsvoorstel van PvdA en PVV was puur gebaseerd op buikgevoel en op – overigens begrijpelijk – chagrijn over de hoge brandstofprijs. En mist dus elke grond. In de prullenbak ermee, wat ons betreft.