Zoeken

Ack Attack wil 400 mph grens doorbreken

6 september 2013
De komende Bonneville Salt Flats for Mike Cook's Bonneville Shootout, het jaarlijkse evenement voor snelheidsrecords, staat dit jaar in het teken van de magische 400 mijl per uur. De houder van het huidige record, Top 1 Oil Ack Attack, heeft aangekondigd op 12 september een nieuw wereldrecord te willen gaan zetten.

Top 1 Oil Ack Attack

Het lijkt wel of iedereen bezig is om als eerste de magische 400 mijl per uur barrière te gaan doorbreken. Was het eerst voormalig WK Superbike wereldkampioen James Toseland die aankondigde met zijn 52 Express de 400 mijl per uur barrière te willen doorbreken, daarna kwam de Amerikaanse Triumph importeur die aankondigde met de Castrol Rocket, aangedreven door twee Rocket III motoren, precies hetzelfde te willen doen.

De twee teams hebben allebei als doel een nieuw wereldrecord te zetten (en het liefst boven de 400 mijl per uur), wat momenteel op naam van Top 1 Oil Ack Attack staat met een snelheid van 376,363 mph (605,64 km/u). Sinds het laatste wereldrecord, dat uit 2010 stamt, heeft Ack Attack echter niet stilgezeten en zal er alles aan doen om op 12 september haar eigen wereldrecord te verbreken en daarmee de titel te verdedigen.

Top 1 Oil Ack Attack zette al eerder een snelheid van 394,084 mijl per uur, maar dat was slechts een richting op, waar het wereldrecord wordt gemeten over twee runs in tegengestelde richting. Dit om het eventuele voordeel van rugwind te elimineren.

In haar zoektocht naar een nieuw snelheidsrecord is door Ack Attack een compleet nieuwe streamliner ontworpen, die wordt aangedreven door twee van turbo voorziene Suzuki Hayabusa motoren, met een totale cilinderinhoud van 2.598 cc. Volgens het team moet de krachtbron goed zijn voor een vermogen van meer dan 900 pk.

De Ack Attack streamliner zal worden gereden door Rocky Robinson, die sinds 2006 al drie wereldrecords voor het team heeft weten te vestigen. Robinson was in 2010 de eerste coureur die de 600 km/u barrière wist te doorbreken en hoopt op 12 september de eerste coureur te zijn die de 400 mph (643,88 km/u) barrière zal weten te doorbreken.