Zoeken

2014 Bikers Classics in teken 40 jaar RG500

30 december 2013
De voorbereidingen voor de twaalfde editie van de Bikers' Classics op het circuit van Spa-Francorchamps zijn inmiddels al weer in volle gang. Tijdens het eerste weekend van juli 2014, van 4 tot en met 6 juli, wordt op Francorchamps onder meer de veertigste verjaardag van de legendarische Suzuki RG500 groots gevierd.

Suzuki RG500

In 2014 is het immers precies veertig jaar geleden dat Suzuki de RG500 presenteerde. Barry Sheene behaalde op de destijds watergekoelde square-four de 500 cc-wereldtitel in 1976 en 1977, terwijl ook de Nederlandse Suzuki importeur Nimag met Boet van Dulmen en Marcel Ankone enkele hete hangijzers in het vuur had.

Marco Lucchinelli en Franco Uncini bezorgden Suzuki in 1981 en 1982 de hoofdprijs in de belangrijkste Grand Prix-klasse. Suzuki-icoon Kevin Schwantz behaalde in 1993 de 500 cc-wereldtitel en zijn landgenoot Kenny Roberts Junior was in 2000 de laatste Suzuki-coureur die de inmiddels tot V4 geëvolueerde machine naar het goud stuurde.

De organisatie van de Bikers' Classics wil de veertigste verjaardag van de RG groots vieren en in samenwerking met de mensen van Amicale Spirit of Speed heeft men zich als taak gesteld om in dat eerste weekend van juli tijdens het grootste Classic race-evenement van Europa een uniek Suzuki-machinepark te kunnen voorstellen.

De Suzuki RG500-verjaardag is echter geenszins het enige thema van de 2014 Bikers' Classics. Tijdens het driedaagse feest is er ook volop ruimte voor andere activiteiten die het talrijke publiek kunnen bezighouden. De organisatie werkt samen met een aantal merkenclubs om hen een aantrekkelijk platform te bieden tijdens de Bikers' Classics.

Verder zijn natuurlijk de vaak zeldzame en fraaie machines van de 700 'vrijrijders' en van alle coryfeeën te bezichtigen in de paddock en op zaterdagavond beginnen tachtig teams aan de al weer zesde editie van de spectaculaire '4 Hours of Spa Classic'.

Voorafgaand aan deze tweede ronde van de 'European Classic Series' is er nog de inmiddels zeer populaire parade van alle Bikers' Classics-deelnemers over het oude 14 kilometer lange circuit van Spa-Francorchamps.