Zoeken

De Nederlandse wildcardrijders van de 75ste Dutch TT

Pagina 7

8 juni 2005
Inhoudsopgave
De Nederlandse wildcardrijders van de 75ste Dutch TT
Pagina 2
Pagina 3
Pagina 4
Pagina 5
Pagina 6
Pagina 7
Pagina 8
Pagina 9

Jan Roelofs

Het is al laat als we samen met Mike Velthuijzen op zoek gaan naar het verblijf van Jan Roelofs. Daar zijn monteurs bezig de laatste voorbreidingen te treffen voor de race van zondag. Mike maakt een praatje met deze monteurs als ik aanschuif bij de familie Roelofs. Na afloop van het interview praten we gezellig over motorrijden, over inhalen, over hard gaan en over dingen die op het circuit gebeuren. Ik heb het met Jan nog even over zijn favoriete manier van inhalen. Glunderend luistert hij naar verhalen die worden vertelt en zijn ogen worden nog vele malen kleiner en natter als hij zelf over het inhalen aan de praat komt. Racen in optima forma! Helaas komen de kuipen van Velthuijzen en Roelofs een dag later iets te hard met elkaar in aanraking en komen beide coureurs ten val in de Nationale Bocht in Assen.

Wat verwacht je van de 75ste Dutch TT? Ik verwacht enorm veel lol en een heel gezellig weekend. Als ik me niet kan kwalificeren zal ik enorm balen, maar we proberen er het beste van te maken.

Wat is het doel van je weekend? Punten halen? Genieten? Ervaring opdoen? Allereerst probeer ik me natuurlijk te kwalificeren. Het zou mooi zijn als we met z"n allen kunnen kwalificeren, dat zou erg mooi zijn voor de Nederlanders. Kwalificatie is al reden voor een feestje, na afloop van de race. In de race hoop ik op een leuk gevecht tussen de Nederlanders en natuurlijk probeer ik als beste Nederlander uit de bus te komen.

Wie verwacht je als winnaar van de 250cc race? Casey Stoner. Die jongen heeft enorm veel lef en is redelijk gek. Dat is precies wat je nodig hebt in Assen.

Wie is je favoriete 250cc coureur? Ik denk dat ik dan wederom op Casey Stoner uit kom. Ook weer vanwege boven genoemde redenen.

Heb je voorafgaand aan een race een bepaald ritueel? Vanwege mijn lengte heb ik doorgaans veel last van kramp in m"n benen. Daarom smeer ik mijn benen voor een race goed in met speciale zalven om deze kramp te voorkomen. Daarnaast zorg ik er voor dat ik vlak voor ik op de motor stap een paar rek en strek bewegingen maak. Verdere rituelen heb ik eigenlijk niet.

Wat is het hoogtepunt in je carriere tot nu toe? Ik hoop dat mijn hoogtepunt nog moet komen. Wellicht kan ik dat met deze wildcard een hoogtepunt bereiken.

En wat is het dieptepunt in je carriere? Dat zijn er eigenlijk drie. Allereerst brak ik in mijn tweede seizoen een groei schijf. Pas na een paar weken kwamen de doktoren daar achter en moest ik geopereerd worden. Dit betekende dat ik vier races moest missen, daardoor was mijn seizoen enorm verpest. Het tweede dieptepunt was mijn wildcard-deelname vorig jaar. Ik kon mij net niet kwalificeren, dat was een enorme domper. Vervolgens kwam ik in Tolbert ten val, dat is mijn derde dieptepunt. Door deze val moest ik ook een aantal races missen en was een goede klassering in het kampioenschap niet meer te behalen.


Wat geeft jou de grootste kick van het racen? De hoge snelheden? Het inhalen? Of zijn het andere dingen? De snelheid, het ideale rondje in de kwalificatie en de strijd in de races. Lekker inhalen, spannende gevechten, kuip aan kuip, het liefst even toucheren, dat geeft me een kick!

Na de TT heb je je WK ervaring uitgebreid, wat zijn je plannen voor de toekomst? Is een volledig seizoen WK je einddoel? Het is een beetje onduidelijk wat de 250cc in de toekomst gaat doen. Ik hoop op den duur EK 250cc te kunnen gaan rijden en mocht er geen toekomst in de tweetakten zitten, dan kijk ik om me heen. De Supersport600 zou dan mijn voorkeur genieten. Maar voor beide keuze"s betekent dat er in ieder geval aardig wat geld moet komen. Dat is het grootste probleem.

Jan"s Factsheet: Volledige naam: Johannes Henricus Egidius Roelofs Geboortedatum: 25-04-1985 Lengte: 1.92 meter Gewicht: 76 kilo Woonplaats: St. Michielsgestel Begon met racen: 1999 Hobby"s: Alles rondom de wegracerij en motoren, vissen Favoriete circuit: Spa Francorchamps en Oschersleben Favoriete eten: Kip Favoriete drinken: Cola Favoriete muziek: Pop/Trance Jan"s carriëre in vogelvlucht: 1999: Yamaha TZR-Cup 12e algemeen 2000: Yamaha TZR-Cup 4e algemeen 2001: ONK 125cc 25e algemeen 2002: ONK 125cc 15e algemeen 2003: ONK 250cc 12e algemeen 2004: ONK 250cc 7e algemeen, wildcard Dutch TT 2005: ONK 250cc