Zoeken

De Nederlandse wildcardrijders van de 75ste Dutch TT

Pagina 2

8 juni 2005
Inhoudsopgave
De Nederlandse wildcardrijders van de 75ste Dutch TT
Pagina 2
Pagina 3
Pagina 4
Pagina 5
Pagina 6
Pagina 7
Pagina 8
Pagina 9

Hugo van den Berg

Hugo van den Berg is de jongste deelnemer aan de TT van dit jaar. Het jonge talent uit Hulshorst is net een maand 15 als hij in actie komt tijdens zijn tweede WK race. 15 jaar is ook de minimum leeftijd voor deelname aan het wereldkampioenschap, dus Van den Berg is er vroeg bij. Tijdens de afgelopen ONK race nam Van den Berg ook deel aan de 125cc wedstrijd, waardoor hij nog enkele dingen kon testen voor de TT.

Wat verwacht je van de 75ste Dutch TT? Ik ga in het weekend mijn best in ieder geval doen. Er zullen veel bekenden van me op de tribune"s zitten en die wil ik natuurlijk wel wat laten zien. Met een beetje geluk kan ik tussen de vaste WK deelnemers terecht komen, dan zou mijn weekend geslaagd zijn. Helemaal leuk zou het zijn als ik even in beeld kan komen, zodat de mensen thuis me ook kunnen zien. Maar dat is op zich niet zo belangrijk natuurlijk.

Wat is het doel van je weekend? Punten halen? Genieten? Ervaring opdoen? Ik verwacht dat ik me moet kunnen kwalificeren en hoop in ieder geval op leuke gevechten. Raymond Schouten zal ik wel niet bij kunnen houden, of hij moet een heel slecht weekend hebben. Het zou mooi zijn, maar daar reken ik niet op. Verder wil ik veel kilometers maken en leren van de vaste deelnemers. Ik kan nu goed kijken hoe zij rijden en waar ze tijd winnen.

Wie verwacht je als winnaar van de 125cc race? Als grootste kanshebber verwacht ik Simoncelli. Ook Faubel zou wel eens mee kunnen strijden. Ze rijden beide net als ik op een Aprilia, das gewoon mijn favoriete merk. Daarnaast zijn ze allebei heel sterk op snelle banen als Assen.

Wie is je favoriete 125cc coureur? Thomas Luthi, die rijdt heel beheerst en rustig, maakt weinig fouten, maar weet dit seizoen goed mee te komen met de top.

Heb je voorafgaand aan een race een bepaald ritueel? Nee, niet echt, meestal doe ik mijn pak nog even goed, maar ook dat niet altijd. Het kan me niet echt schelen hoe mijn pak zit, ik stap op de motor en geef gewoon gas. Wat ik wel altijd doe, is aan de rechterkant opstappen.

Wat is het hoogtepunt in je carriere tot nu toe? In mijn laatste race in de Junior Cup won ik op de Nürburgring met maarliefst zes seconden voorsprong de wedstrijd. Dat was wel erg gaaf.

En wat is het dieptepunt in je carriere? Vorig jaar kon ik me voor het Duitse kampioenschap in Schleiz niet kwalificeren. Ik was echt stom bezig. In de harde regen ging ik onderuit en viel ik met motor en al in de modder. Ik stond tot mijn knieën in de modder en mijn weekend was voorbij. Dat was echt balen.


Wat geeft jou de grootste kick van het racen? De hoge snelheden? Het inhalen? Of zijn het andere dingen?

Het steeds sneller rond gaan. Elke ronde verbeteren, steeds harder door bochten, dat vind ik het mooiste. Snelle bochten, zoals je in Assen de Stekkenwal en de Ramshoek hebt, dat zijn mooie momenten. Langzame bochten vind ik niks, maar hoe harder je er door kan, hoe leuker ze worden.  

Na de TT heb je je WK ervaring uitgebreid, wat zijn je plannen voor de toekomst? Is een volledig seizoen WK je einddoel? Ik hoop zo snel mogelijk mee te mogen draaien in het Wereldkampioenschap. Er is niks zeker, maar ik hoop volgend jaar wellicht de overstap te kunnen maken.

Hugo"s Factsheet: Volledige naam: Hugo van den Berg Geboortedatum: 23-05-1990 Lengte: 1.76 meter Gewicht: 60 kilo Woonplaats: Hulshorst Begon met racen: 2001 Hobby"s: Racen, voetbal, school (met een knipoog) Favoriete circuit: Nürburgring, Jerez Favoriete eten: Pannekoeken Favoriete drinken: Cola Favoriete muziek: Tiësto, Top-40 Hugo"s carriëre in vogelvlucht: 2001: Pocketbikes 2002: Aprilia RS125 Junior Cup 6e algemeen 2003: Aprilia RS125 Junior Cup 2e algemeen 2004: ONK/IDM/EK 125cc 2005: Spaans Kampioenschap 125cc