Zoeken

De Nederlandse wildcardrijders van de 75ste Dutch TT

Pagina 9

8 juni 2005
Inhoudsopgave
De Nederlandse wildcardrijders van de 75ste Dutch TT
Pagina 2
Pagina 3
Pagina 4
Pagina 5
Pagina 6
Pagina 7
Pagina 8
Pagina 9

Mark van Kreij

Wellicht de grootste verrassing was de wildcard voor Mark van Kreij. Zijn derde inmiddels. De 21-jarige Ossenaar probeert zich te kwalificeren met een FIM-wildcard. Dit was bij ons pas vorige week bekend, dus we konden hem tijdens de laatste ONK races niet interviewen. Daarom belden we Mark thuis op en stelden hem dezelfde vragen als de overige wildcard coureurs.

Wat verwacht je van de 75ste Dutch TT? Ik hoop dat ik op zaterdag weer mee mag doen. Dit is mijn derde wildcard al, vorig jaar kon ik me niet kwalificeren en daar baalde ik goed van. We gaan het heel gezellig maken met het team en hopen weer veel ervaring op te doen. Verder hou ik m’n ogen goed open om andere coureurs in de gaten te houden en er wat van te leren. We hebben het blok gereviseerd en nieuwe cilinders aangeschaft dus we laten niks aan het toeval over!

Wat is het doel van je weekend? Punten halen? Genieten? Ervaring opdoen? Allereerst natuurlijk kwalificatie. Als dat lukt hoop ik de race uit te rijden. Alles wat ik meer mee kan nemen is natuurlijk geweldig. Aansluiting krijgen met de toppers zal moeilijk worden. Er zijn 36 vaste WK coureurs, de snelste is drie seconden sneller dan de langzaamste, wij zitten daar nog weer drie seconden achter. Alleen in de regen hebben we wat meer kans.

Wie verwacht je als winnaar van de 125cc race? Er zijn erg veel mensen die hard rond gaan. Mensen als Lüthi, Pasini en Kallio zijn erg snel. Ik denk dat Kallio het meeste kans maakt.

Wie is je favoriete 125cc coureur? Die rijdt niet meer. Dat was Azuma. Die ken ik persoonlijk heel goed. Mijn vader heeft als monteur voor hem gewerkt toen hij uit kwam voor het team van Loek Bodelier in 1997. Tegenwoordig is het Thomas Lüthi, die rijdt zeer constant en erg hard.

Heb je voorafgaand aan een race een bepaald ritueel? Nee, eigenlijk niet. Ik zonder mij een kwartier van tevoren af en concentreer me op de race. Ik heb verder geen bijgeloof ofzo.


Wat is het hoogtepunt in je carriere tot nu toe? Het vorige seizoen was voor mij een hoogtepunt. Ik werd tweede in het ONK en won enkele races. Dat was toch wel erg gaaf. Vooral de overwinning in Oss, mijn thuisrace, was een hoogtepunt.

 En wat is het dieptepunt in je carriere? Mijn eerste TT in 2003 was voor mij een groot dieptepunt. Ik reed goed en kon aansluiting vinden bij Imre Toth. Samen reden we naar een groepje dat streed om de 13e positie. Het ging heerlijk, tot ik in het Meeuwenmeer van de fiets werd geworpen als gevolg van aquaplaning. Het zou geweldig zijn als ik een paar WK punten had kunnen pakken. Nou moest ik met een deuk in m’n zelfvertrouwen en een paar opgerekte kniebanden naar huis.

Wat geeft jou de grootste kick van het racen? De hoge snelheden? Het inhalen? Of zijn het andere dingen? De sensatie om in je eentje heel hard rond te gaan. Hard rijden, inhalen, competitie en snelheid, dat zijn de leuke dingen. Buitenom inhalen in de Ramshoek of iemand uitremmen voor de Geert Timmer, dacht geeft je een kick.

Na de TT heb je je WK ervaring uitgebreid, wat zijn je plannen voor de toekomst? Is een volledig seizoen WK je einddoel? Erg moeilijk om te zeggen, juist omdat ik momenteel erg veel om me heen kijk. Ik wil het liefst in de 125cc blijven rijden, maar het gaat hard bergafwaarts met de klasse. Er is geen promotie voor en dat komt de motivatie niet ten goede. Natuurlijk zouden WK’s het mooiste zijn, maar daar komt erg veel geld bij kijken. Een ton of twee is helemaal niks voor de WK teams. Dat moet je gewoon zelf mee nemen. Het is voor mij al moeilijk om 10.000 euro te vinden.

Mark"s Factsheet: Volledige naam: Mike van Kreij Geboortedatum: 25-05-1984 Lengte: 1.78 meter Gewicht: 52 kilo Woonplaats: Oss Begon met racen: 1998 Hobby"s: Alles op twee wielen, met name de motorsport Favoriete circuit: Assen en Spa Francorchamps Favoriete eten: Italiaans Favoriete drinken: 7-up Favoriete muziek: Top-40 Mark"s carriëre in vogelvlucht: 1998: Brommerraces 1999: Brommerraces Nederlands Kampioen 2000: Brommerraces 2001: ONK 125cc 38e algemeen 2002: ONK 125cc 12e algemeen 2003: ONK 125cc 9e algemeen 2004: ONK 125cc 2e algemeen 2005: ONK 125cc