Zoeken

De Nederlandse wildcardrijders van de 75ste Dutch TT

Pagina 3

8 juni 2005
Inhoudsopgave
De Nederlandse wildcardrijders van de 75ste Dutch TT
Pagina 2
Pagina 3
Pagina 4
Pagina 5
Pagina 6
Pagina 7
Pagina 8
Pagina 9

Joey Litjens

Ook Joey Litjens is 15 jaar jong, echter drie maanden ouder dan Van den Berg. De TT wordt zijn eerste WK race, vorig jaar wilde de jongste coureur uit de race-familie Litjens ook graag mee doen, maar mocht hij vanwege zijn jonge leeftijd niet aan de start komen. Joey is het broertje van de enige vrouwelijke 125cc coureur in het ONK op dit moment en 250cc coureur Emile Litjens. Vorig jaar kwam Emile nog in actie tijdens de TT, hij kon zich met zijn wildcard echter niet kwalificeren voor de race. Het jongere broertje probeert de TT deelname van zijn broer te overtreffen en zich minimaal te kwalificeren. We spraken Joey in zijn pitbox, waar we een bijzonder volwassen coureur aan troffen voor zijn vijftien jaren levenservaring.

Wat verwacht je van de 75ste Dutch TT? Ik verwacht iets heel geweldigs, maar tegelijk verwacht ik er ook niks van. Het is voor mij in ieder geval een hele eer dat ik mee mag doen. Ook voor mijn familie en teamleden is het een enorme beloning voor het harde werk. Ik hoop in ieder geval op een hoop gezelligheid.

Wat is het doel van je weekend? Punten halen? Genieten? Ervaring opdoen? Het belangrijkste doel is zoveel mogelijk leren. Ik hoop me in ieder geval te kwalificeren, daarna moeten we kijken wat er te behalen is. Ik hoop in ieder geval dat ik in een leuk groepje terecht kom en een mooi gevecht kan voeren. Het zal moeilijk zijn om beste Nederlander te worden, maar beste Wildcard rijder zou al heel mooi zijn!


Wie verwacht je als winnaar van de 125cc race? Mika Kallio. Hij rijdt een heel sterk seizoen en was vorig jaar ook al heel goed in Assen. Dit jaar is hij heel snel en van mij mag hij winnen.

Wie is je favoriete 125cc coureur? Dat is voor mij heel moeilijk aan te geven. Er is veel competitie en er zijn veel verschillende winnaars. Ik heb Thomas Luthi een paar keer gesproken, dat is een heel aardige jongen. Hij doet het dit jaar erg goed. Als ik zou moeten kiezen zou ik Luthi zeggen.  

Heb je voorafgaand aan een race een bepaald ritueel? Twee uur voor de Warm-Up sessie probeer ik een beetje te eten, zodat ik in ieder geval een beetje bodem heb. Vervolgens rijd ik de Warm-Up, daarna ga ik heel veel naar het toilet, een uur voor de race fris ik me een beetje op. Even m"n gezicht wassen of zelfs een douche nemen. Vervolgens zonder ik me zo"n vijf minuten af en denk ik wat na over de race. Daarna heb ik wat vrienden en familie om me heen en probeer ik me een beetje te ontspannen. Verder doe ik altijd mijn sokken over mijn onderpak. Ik heb zeer gevoelige voeten, dus alles moet lekker zitten in m"n laarzen. Er moet niet halverwege de race iets gaan knellen, want dat zijn van die kleine dingetjes die je op den duur geen irriteren. Wat me vanmorgen op viel is dat ik eerst m"n linker laars aan trek en m"n rechter handschoen.

Wat is het hoogtepunt in je carriere tot nu toe? Dat was de EK-race in Most vorig jaar. Ik startte vanaf de 12e positie, lag in de eerste ronde negende en op een gegeven moment zelfs derde! We streden met een kopgroep van acht man om de winst, een geweldig gevecht! Het leek een beetje op de TT van 2004. Uiteindelijk ben ik vijfde geworden. Dat was echt een prachtige race.


En wat is het dieptepunt in je carriere? Allereerst het verlies van goede vriend en sponsor Bert Bennings. Daarnaast, tijdens het racen, een valpartij in Cartagena eind vorig seizoen. Drie ronden voor het einde kwam ik hard ten val en brak ik mijn voet.

Wat geeft jou de grootste kick van het racen? De hoge snelheden? Het inhalen? Of zijn het andere dingen? Dat zijn bochten als de Ramshoek of de eerste bocht op Vallelunga. Bochten die net wel, net niet vol gas kunnen. Met een hoge snelheid en je knie aan de grond en proberen de bocht dan vol gas te nemen. Elke ronde is het weer anders om door dit soort bochten te komen. Dat geeft me echt een enorme kick!

Na de TT heb je je WK ervaring uitgebreid, wat zijn je plannen voor de toekomst? Is een volledig seizoen WK je einddoel? Ik hoop dit jaar nog twee WK races te rijden. We hebben twee aanvragen ingediend en ik hoop dat we toestemming krijgen om daar ook mee te mogen rijden. Verder hoop ik me goed te kunnen kwalificeren en te presteren in het Europees Kampioenschap. Daar wil ik flink ervaring opdoen. Volgend jaar hoop ik misschien een jaar WK te rijden. Dan zou al het werk van familie, vrienden, monteurs en sponsoren worden beloond. Al zou het een half jaar zijn, dat zou al geweldig zijn! Het lijkt me een enorme sensatie om tussen de grote jongens te mogen rijden!

Joey"s Factsheet: Volledige naam: Joey Litjens Geboortedatum: 08-02-1990 Lengte: 1.62 meter Gewicht: 58 kilo Woonplaats: America Begon met racen: 1998 Hobby"s: Racen, sporten, lol maken met vrienden Favoriete circuit: Assen en Most Favoriete eten: Macaroni Favoriete drinken: Dubbel Fris Favoriete muziek: Vanalles Joey"s carriëre in vogelvlucht: 1998: Minibike 1999: Minibike 2000: Minibike 2001: Minibike Nederlands Kampioen 2002: Aprilia RS125 Junior Cup Nederlands Kampioen 2003: ONK 125cc 5e algemeen, Rookie of the Year 2004: EK/IDM 125cc 11e en 9e algemeen 2005: EK 125cc