Zoeken

Test: Cagiva Navigator 1000

Test: Cagiva Navigator 1000

2 november 2004
Inhoudsopgave
Test: Cagiva Navigator 1000
Lekker fris
Lekker anders
Lekker anders, lekker fris
Conclusie
Nakaarten
Technische gegevens

What"s in a name?

Cagiva Navigator 1000

Iedereen heeft er tegenwoordig zijn mond van vol. De een noemt het een Dual-sport, de ander een Adventure sport en weer anderen blijven nog steeds de term Allroad (die trouwens typisch Nederlands is) hanteren. Midden jaren tachtig waren ze ontzettend populair, met name dankzij de successen in Parijs-Dakar. De Yamaha Super-Ténéré, de Honda Africa Twin en de Cagiva Elefant waren allemaal motoren die afgeleiden waren van datgene waarmee coureurs als Peterhansel en Orioli succesvol waren in die mega-rally.

Van zand naar asfalt
Maar tijden veranderden. Niet alleen in de sport, waar cross plaats maakte voor wegrace, maar ook op de openbare weg kwamen de zandhappers steeds meer in de verdrukking. Het was dan ook een kwestie van tijd voordat de Super-Ténérés en Africa Twins zouden worden vervangen door modellen die meer en meer op asfalt
Cagiva Navigator 1000geörienteerd waren. Bij Cagiva deed men uiteraard hetzelfde en lanceerde de Navigator, een Allroad zoals wij hem anno 2004 graag willen zien. De looks van een Dakar-fiets, het comfort van een groot-tourist en het vermogen en wegligging van een supersport.

Exit Ducati
Deed men bij Cagiva in het tijdperk van de Elefant nog een beroep op Ducati als het om de levering van motorblokken ging, sinds de wederopstanding van het merk heeft men bij Cagiva voor Suzuki gekozen. Het ijzersterke blok, wat oorspronkelijk werd gebruikt in de TL1000, heeft mede gezorgd voor de succesvolle wederopstanding van het Italiaanse merk, dat eind vorige eeuw op sterven na dood was. Een motorblok dat, naast de Navigator, ook wordt gebruikt in de Raptor familie. Als we kijken naar de hedendaagse generatie dual-sports, dan mogen we voorzichtig stellen dat de Navigator een voorbeeld is geweest voor de huidige generatie DLV"s, KLV"s en Varadero's. Motorfreaks vroeg zich dan ook af in hoeverre de Cagiva Navigator anno 2004 nog steeds up-to-date is, of dat hij inmiddels door die concurrentie voorbij zou zijn gestreefd.

Cagiva Navigator 1000