Zoeken

Reisje Zuid Schotland en Northumberland

Pagina 3

3 april 2003
Inhoudsopgave
Reisje Zuid Schotland en Northumberland
Pagina 2
Pagina 3
Pagina 4
Pagina 5
Pagina 6
Pagina 7
Pagina 8

Newcastle uit

Omdat ik het plan had opgevat om toch zoveel mogelijk de landelijke gebieden, de smalle bochtige wegen en de kleine oude plaatsjes op te zoeken, wilde ik zo snel mogelijk Newcastle uit om de oude Romeinse militaire weg langs de Hadrian Wall te volgen. Eerst heb ik een klein bezoekje afgelegd bij Wallsend, dat voor mij dus eigenlijk Walls-start was. Zoals ik al vermoedde, heeft tweeduizend jaar Engelse cultuur niet veel goed gedaan aan de muur of de resterende overblijfselen daarvan. Na even te hebben rondgehangen ben ik door Newcastle gereden. Met de GPS, zo dacht ik, moet het toch vrij simpel zijn om de weg te vinden en langs de oever van de River Tyne te rijden. Helaas hadden de Engelsen de wegnummering nog niet helemaal aangepast aan de GPS, zodat ik een aantal keren hopeloos verdwaalde. Toen heb ik eerst maar een goede gedetailleerde kaart gekocht.


 Langs Hardrian Wall

De River Tyne heb ik gevolgd tot bij Corbridge. Een rustige smalle, landelijke, bochtige weg die de loop van de licht meanderende rivier volgt die allengs smaller wordt. Bij Corbridge heb ik de oude militaire weg opgepakt om ook eens wat stukken van de Hadrian Wall te bezoeken. Een van de best bewaarde gedeelten van de muur ligt bij Once Brewed tegenover het National Park Centre. Daar is ook het gedeelte met de bres in de muur en de eik waar een stukje van de film Robin Hood met Kevin Costner is opgenomen. Voor de motorrijder is de weg niet veel bijzonder, het is een lange heuvelachtige rechte weg. Onderweg kun je regelmatig stoppen om restanten van de muur te bewonderen. Die weg heb ik gevolg tot Langholm, waarbij de weg steeds bochtiger en heuvelachtiger wordt. Je bent dan inmiddels de grens van Schotland gepasseerd en het gebied wordt gaandeweg ruiger.

 Vanuit Langholm ben ik over een gedeelte van de lage berglanden naar Lockerbie gereden, bekend van plotseling verschijnende vliegtuigen. Dat is een leuke, vaak slingerige bergweg over de kale 'moors '. Dan merk je eerst goed dat het pas maart is, de temperatuur daalt tot 5º C, en als er al bomen aanwezig zijn dan moeten de knoppen nog uitlopen. Voor de rest is het vrij troosteloos met al die kale bomen en struiken. En nog wat sneeuw op de toppen van de bergen. 's Morgens merkte ik ook dat de motor bedekt was met een laag aangevroren ijs.