Zoeken

Reisje Zuid Schotland en Northumberland

Pagina 4

3 april 2003
Inhoudsopgave
Reisje Zuid Schotland en Northumberland
Pagina 2
Pagina 3
Pagina 4
Pagina 5
Pagina 6
Pagina 7
Pagina 8

Lusten en lasten

Onderweg heb ik geslapen in de kleine dorpjes, bed & breakfast, of kleine hotels met breakfast. In prijs maakt het weinig uit en hotels is vaak gezelliger omdat er ook een bar aanwezig is, waar je al snel met de lokale bevolking in contact komt en er tevens avondeten wordt geserveerd. Omdat je in Schotland bent krijg je soms ook Haggis bij het ontbijt opgediend. Als je niet weet wat je eet, met voldoende zout en peper, neus en ogen dicht, dan gaat het nog wel. Vanuit Lockerbie ben ik richting zuidwest gereden naar Kirkcudbright (Kurkoebri). Al rijdend kom je die leuke kleine typische oude Schotse dorpjes tegen die vaak de moeite van het aanzien waard zijn. Veel leuker dan de grote steden die veel drukker zijn met toeristenmassa's.

 Onderweg zie ook veel oude kastelen, soms niet meer dan een ruïne, soms ook nog redelijk tot goed onderhouden. Je kunt er dan een bezoekje brengen. Vervolgens verder naar Newton Stewart en van daar uit naar het zuiden over de kleine wegen naar Burrow Head. De kleine wegen in Schotland hebben wel een nadeel, meestal zijn ze afgezet met stenen muurtjes aan beide kanten. Als je de linker bocht neemt moet je zorgen dat je het muurtje niet raakt, als je de rechterbocht neemt kun je niet teveel naar rechts rijden want er is altijd kans op tegenliggers die je lang niet altijd van tevoren ziet aankomen.

Langs de kust naar Irvine Hierna reed ik weer naar het noorden langs de kustweg richting Irvine. En die kustweg is nou echt een genot voor de motorrijder. Breed genoeg en met mooie lange en korte bochten. En dan blijkt ineens dat 'laser' een Engels woord is. Het was weekend, mooi weer, met veel motorrijders op de weg, en ook veel politie die op de meest verborgen plaatsen met een lasergun de snelheid stonden te controleren. Op de diverse drink- en eettentjes langs de weg stonden veel motorrijders die elkaar waarschuwden voor de plaatsen waar werd gecontroleerd. Helaas is de Schotse Hermandad ook niet helemaal achterlijk en wisselden ze regelmatig van plaats.

In Glasgow viel mij op dat ook het woord 'flashkast' waarschijnlijk van Britse oorsprong is, de foto met de boete verwacht ik wel thuis. Ook bij binnenkomst van de dorpjes en stadjes waar een snelheidslimiet geldt wordt regelmatig op snelheid gecontroleerd.