Zoeken

Test: Kawasaki Versys Traveller

Test: Kawasaki Versys Traveller

22 juli 2008
Inhoudsopgave
Test: Kawasaki Versys Traveller
2: Veelzijdige reisgenoot
3: La douce France
4: Conclusie
5: Technische gegevens

Kawasaki Versys Traveller

Als er één merk is dat al jaren maar niet uit de verf wil komen, dan zal dat ongetwijfeld Kawasaki zijn. Wat ooit het derde merk (nog voor Suzuki) in Nederland was zag zich het laatste decennium naast Suzuki zelfs voorbij gestevend door BMW en Harley Davidson. Iets wat ze in Japan ongetwijfeld niet lekker moet hebben gezeten.

Hoe hard de heren engineers ook probeerden, telkens weer leek het gras aan de overkant toch nét wat groener. Natuurlijk, van alle grote merken had Kawasaki ongetwijfeld het smalste gamma aan modellen, maar dáár zou het niet alleen aan hebben gelegen. Het merk, dat ooit onverslaanbaar was in de Grand Prix 250cc en 350cc, als enige Japanse merk écht weerstand wist te bieden aan het – Kawasaki Versys Traveller Noooooon, rien de rieeeeeeeen. Nooooooon, je ne regrette rieeeeeen.. al dan niet met dank aan de regelementen – oppermachtige Ducati in het WK Superbike en onverslaanbaar was in het WK Endurance, zat in de hoek waar de klappen vielen en was niet bij machte het tij te keren.

Toen de groenen hun sterkste troef, het bouwen van de krachtigste motoren ter wereld, ook nog eens uit handen werd genomen door Suzuki´s Hayabusa leek het hek van de dam. Alle goede nieuwe modellen ten spijt ging het merk harder onderuit dan Britney Spears' zangcarrière en onderging het merk eenzelfde lot als een gemiddeld Indiaas restaurant: we weten dat ´t lekker pittig eten is, maar kiezen uiteindelijk toch voor zo´n saaie afhaalchinees, waar we dan wél een potje sambalsaus bij willen hebben. Omdat we dat wél kennen.

Precies zo verging het Kawasaki´s Versys. Met veel tamtam twee jaar geleden op de markt gezet als antwoord op de populaire V-Strom, maar alle lofrecensies ten spijt bleven vooral de magazijnen overvol. Tenminste, in ons koude kikkerlandje. Vreemd genoeg waren het de ijzersterke pluspunten die veel potentiële kopers ervan weerhielden de motor te kopen. Dat ondergewaardeerd in het kwadraat de lading amper dekt werd ons – wederom – duidelijk na ons rendez-vous in de Franse Alpen, waar wij met de voor 2008 nieuwe `Traveller´ uitvoering kennis konden maken.


Tekst: Ed Smits
Foto´s: Erik Tanghe, Ed Smits, Vincent Burger