Zoeken

Test: BMW S1000RR Superbike racers

HP Race Support

17 september 2015
Inhoudsopgave
Test: BMW S1000RR Superbike racers
HP Race Support
BMW Motorrad Commune
#38 RSA SBK GP
#21 IDM Superbike
#46 BSB Superbike
#13 EWC Superbike
#84 WSBK Superbike
#8 IOMTT Superbike

BMW Motorrad Motorsport

Na meer dan een halve eeuw niet meer actief in de motorsport te zijn geweest maakte BMW begin deze eeuw haar rentree in de Boxercup, het bijprogramma van de wegrace Grand Prix. De Boxercup hield slechts enkele jaren stand, maar was wél het directe gevolg van de nieuwe wind die door het Beierse merk had gewaaid. Al snel gingen de geruchten omtrent deelname aan de MotoGP, maar die wens bleek de vader van de gedachte te zijn. Toch zat er wel een kern van waarheid in, het was echter niet de MotoGP maar het WK Superbike waar de Duitsers op dat moment het vizier op hadden gericht. “We hebben nooit overwogen om in de MotoGP te gaan racen, omdat dit voor ons niet interessant is. We hebben veel respect voor de andere merken die daar veel in investeren, maar het concept van het WK Superbike is commercieel veel interessanter, omdat daar met productiemotoren wordt geracet en er ‘in principe’ gBMW Motorrad MotorsportBerthold Hauser: "Van onze HP Race Support maken inmiddels meer dan 200 teams gebruik elijke kansen voor iedereen zijn,” aldus BMW Motorrad Motorsport technisch directeur Berthold Hauser. “Zeker het nieuwe reglement, dat in principe het 2014 EVO regelement is, vinden wij een goede ontwikkeling. Snelle rondetijden zegt weinig over spanning, een grote competitieve kopgroep des te meer.”

In 2009 verraste BMW vriend en vijand met de S1000RR, BMW’s allereerste supersport die goed was voor een topvermogen van 193 pk en daarmee in één klap vanuit het niets de allersterkste supersport was. De S1000RR maakte zijn debuut in het WK Superbike met niemand minder dan Troy Corser aan het stuur. Voor de overwinning was een driejarenplan uitgezet, maar die ambitie werd nét niet gehaald. Het eerste seizoen eindigde Corser op een respectabele dertiende plaats en in het tweede seizoen stond de Australiër weliswaar twee keer op het podium, maar de overwinning werd in het derde seizoen niet gehaald. Met drie derde plaatsen eindigde Leon Haslam dat jaar het kampioenschap desondanks op een uitstekende vijfde plaats. In de FIM Superstock 1000, de standaard raceklasse als springplank naar het WBMW Motorrad MotorsportUdo Mark: "We doen dit voor de lange termijn."K Superbike, was het echter een heel ander verhaal, al in het eerste jaar (2010) dat de S1000RR werd ingezet werd Ayrton Badovini met overmacht kampioen door met uitzondering van de laatste wedstrijd in Magny Cours, waar hij tweede werd, alle wedstrijden op naam te schrijven.

In 2012 werd een grote herstructurering doorgevoerd, het fabrieksteam werd overgeheveld naar BMW Italia, waardoor het vrijgekomen geld voor andere doeleinden kon worden gebruikt. In plaats van een fabrieksteam dat het overgrote deel van het racebudget opslokt besloten de Duitsers te investeren in de breedtesport. Om wereldwijd privéteams meer technische ondersteuning te kunnen geven werd het HP Race Support program gestart, terwijl in samenwerking met de Race Academy en Eybis werd aangegaan voor BMW Trackday Events, waar circuitrijders door Troy Corser de kneepjes van het vak kon worden geleerd. Berthold Hauser legt tijdens de workshop het idee achter de HP Race Support uit. “Niet alle teams  hebben het budget van een fabrieks- of semi-fabrieksteam, en we wilden daar iets voor doen. Teams kunnen via e-mail direct met ons contact opnemen en het is ons streven om binnen drie dagen na ontvangst van de data een oplossing te hebben kunnen aandragen. Als dat bijvoorbeeld een herschreven mapping is, dan kan deze direct worden gedownload en geïnstalleerd.” BMW claimt dat het inmiddels genoeg expertise in huis heeft om ondanks de verschillen in wedstrijdreglement privé teams uit alle race-series succesvol te kunnen ondersteunen. Naast de helpdesk worden door de HP Race Support ook trainingen aan teams gegeven. Dat de HP Race Support aan een behoefte voldoet laten de cijfers zien: inmiddels word er wereldwijd door meer dan 200 teams van de HP Race Support gebruik gemaakt.

BMW Motorrad Motorsport