Zoeken

Introductie: Yamaha FZ1 N en FZ1 Fazer

Pagina 5

20 juni 2007
Inhoudsopgave
Introductie: Yamaha FZ1 N en FZ1 Fazer
Pagina 2
Pagina 3
Pagina 4
Pagina 5
Pagina 6
Pagina 7

...tot een heuse groottoerist

FZ1_Almeria_5_1.jpg 

Zo opmerkelijk als het verschil was tussen naakt en tophalf, zo opmerkelijk was wederom het verschil tussen de tophalf versie en de voor 2007 nieuwe volkuip touring versie van Yamaha's populaire duizend. Volkuip Touring? Inderdaad, om het familiegevoel van de Fazer nog meer te onderstrepen is voor de Fazer een accessoirepakket samengesteld waarmee de fiets kan worden omgebouwd tot een heuse toerfiets die qua looks én comfort niet veel zal onderdoen voor bijvoorbeeld een FJR1300. Zijpanelen voor volkuip looks, een hogere tourruit én zijkoffers die we al kenden van die FJR. En het mooie is, het misstaat FZ1_Almeria_5_2.jpgde fiets nog geeneens. Terwijl diegene die op voorhand had verteld dat van de agressieve naakte versie in een handomdraai een heuse tourbuffel kon worden gemaakt direct voor gek zou zijn verklaard. Hiermee geeft Yamaha wel een héél eigen invulling aan de term gezinsuitbreiding.

Dat met deze volkuip versie Yamaha wel eens een gat in de markt kan hebben ontdekt is iets wat direct in me opkomt zodra ik deze `touring´ de sporen geef over het Spaanse asfalt, dat er kronkeliger bij ligt dan een gemiddeld bord spaghetti. De motor mag zich dan, dankzij de brede koffers, wat minder flitsend van het ene op het andere oor leggen, in absolute zin zul je maar weinig onder hoeven te doen ten opzichte van de andere twee uitvoeringen. Sterker nog: rijdend op de naakte versie raakte ik het beeld van deze tourbuffel (in dit geval bereden door de man van Yamaha Europe die voor ons deze prachtige routes had uitgezet) in mijn spiegels maar niet kwijt, hoe hard het er ook aan toe ging. En als ik al dacht de beste man nu écht zoek te hebben gereden, bleek hij telkens weer eerder dan gedacht (en gehoopt) in de spiegels op te duiken.

Terug naar dat gat in de markt, want dát is vast en zeker Yamaha´s argumentatie geweest om deze Fazer Touring te lanceren. Met de steeds extremer geworden generatie´s Supersports (vergelijk de 2007 R1 maar eens met een Thunderace van eind vorige eeuw) werd het steeds moeilijker voor de sportieve tourrijder om een keuze te maken. Enerzijds de té sportieve R1, anderzijds de té toeristische FJR1300. In feite is deze Fazer Touring precies dat compromis wat deze groep motorrijders zoekt. Niet voor niets introduceerde Suzuki enkele jaren geleden een volkuip versie van hun populaire SV1000. En waarom zou Yamaha niet datzelfde succesvolle pad bewandelen?

FZ1_Almeria_5_3.jpg