Zoeken

Introductie: Yamaha FZ1 N en FZ1 Fazer

Introductie: Yamaha FZ1 N en FZ1 Fazer

20 juni 2007
Inhoudsopgave
Introductie: Yamaha FZ1 N en FZ1 Fazer
Pagina 2
Pagina 3
Pagina 4
Pagina 5
Pagina 6
Pagina 7

Inleiding

FZ1_Almeria_1_1.jpg 

Afgelopen jaar wist Yamaha vriend en vijand te verrassen met de introductie van de FZ1, de opvolger van de populaire Fazer1000 en hét model waarmee bij Yamaha een nieuw tijdperk werd ingeluid. Een motor met niet alleen een gewaagd uiterlijk, maar ook met dito technische specificaties. Niet eerder had een motormerk FZ1_Almeria_1_2.jpghet gewaagd om het motorblok van een 1000cc supersport in een naked rijwielgedeelte te hangen. Natuurlijk, het potente R1 blok was daarbij teruggetuned, maar nog altijd wist de FZ1 zo´n honderdvijftig paarden te mobiliseren, hetgeen er al bijna dertig meer waren dan zijn concurrent, de Kawasaki Z1000.
Yamaha zag daar een gat in de markt en vulde dat gat dat dus met die FZ1. En met succes, kunnen we na één modeljaar al concluderen. Tenminste, als we de verkoopcijfers van Yamaha Europe moeten geloven. Die werden het afgelopen jaar bijna verdubbeld: van 7000 units naar nu 13.000 verkochte modellen, hetgeen zondermeer indrukwekkend te noemen is.
Toch was het niet allemaal hosanna in den hoge voor wat betreft deze nieuwe telg binnen de Yamaha familie. Hoe ontzettend gewaagd de motor ook mocht zijn, hoe fantastisch de rijeigenschappen, de fiets werd geplaagd door één minuscuul detail waardoor de fiets toch behoorlijk wat kritiek kreeg te verduren: de injectie. Als er één model is dat afgelopen jaar in aanmerking zou komen voor de bokaal `injectie met meeste ruimte voor verbetering´ dan zou dat zondermeer deze FZ1 zijn. Dus werden de heren engineers van Yamaha R&D met een missie terug naar de tekentafel gestuurd.

FZ1_Almeria_1_3.jpg

Tekst: Ed Smits
Foto's: Target Press, Yamaha