WSBK San Juan: Toprak viert 25e verjaardag met klinkende overwinning

16 oktober 2021
Toprak Razgatlioglu heeft zijn 25-jarige verjaardag op passende wijze gevierd. De Yamaha fabriekscoureur domineerde race 1 van kop tot staart en finishte 5 seconden voor Jonathan Rea, die zich voor de gelegenheid in een speciale retro-outfit had gestoken. Ruben Rinaldi maakte het podium compleet.

De spanning was ver te zoeken in race 1 van het WK Superbike op het circuit van San Juan in Argentinië. Voor de tweede keer in zijn carrière had Scott Redding zich op de pole position gekwalificeerd, maar zette zichzelf direct na de start al buitenspel door in tweede positie achter Toprak Razgatlioglu in bocht 1 onderuit te gaan.

Dat gaf de tweede plaats in handen van Jonathan Rea, die ter viering van het 125-jarig bestaan van Kawasaki en de oprichting van de nieuwe Motorcycle divisie met een bijzondere retro-outfit aan de start had gestaan en zich voor het eerst dit seizoen niet op de eerste startrij had gekwalificeerd, maar bij de start meteen al Alex Lowes en Axel Bassani voorbij was gegaan.

Meer dan dat zat er voor de 6-voudig wereldkampioen niet in. Rea reed de eerste ronden weliswaar met zevenmijlslaarzen weg bij de rest van het veld, maar was op zijn beurt geen partij voor Toprak Razgatlioglu en keek daardoor na vier ronden al tegen een achterstand van twee seconden aan.

Als enige op de grid was Rea voor de hardere compound voorband gegaan, in combinatie met de TCX achterband (de keuze van 100% van het startveld), wat hem in theorie in de slotfase voordeel had moeten bieden, maar Toprak liep op zijn 25e verjaardag alleen maar verder uit, waardoor er van spanning aan de kop van het veld geen enkele sprake meer was.

De enige strijd op de baan ging om de derde en laatste podiumplaats. Na drie ronden de derde plaats in handen te hebben gehad werd Alex Lowes in de vierde ronde door Axel Bassani op het rechte naar de vierde plaats teruggezet. Bassani leek daarmee voor een regelrechte sensatie te gaan zorgen, maar dat was gerekend buiten Ruben Rinaldi die na een moeizame start een sterke inhaalrace reed en in de 12e ronde Bassani van het podium verdreef.

Met een voorsprong van 5 seconden op Jonathan Rea schreef Toprak Razgatlioglu zijn eerste overwinning sinds race 1 in Portimao bij en heeft daarmee zijn voorsprong in het kampioenschap tot 29 punten vergroot. Op ruim 9 seconden van Toprak maakte Ruben Rinaldi het podium compleet.

Alex Lowes en Axel Bassani maakten de top 5 compleet, Michael van der Mark finishte een seconde achter Bassani op de zesde plaats.

WK Superbike San Juan, uitslag race:

Rijder Motor Team Uitslag
1 Toprak Razgatlioglu TUR Yamaha YZF-R1 Pata Yamaha with BRIXX WorldSBK 21 ronden